Hjem Historie Dagens historiske Keiser Fredrik Barbarossa

Keiser Fredrik Barbarossa

HISTORIE Den 4. mars 1152 ble Fredrik von Hohenstaufen, også kjent som Keiser Barbarossa, valgt til tysk konge.

Ansiktet til Barbarossa, en del av Kyffhäusermonumentet på toppen av fjellåsen Kyffhäuser i Tyskland. Foto: B.angersteinCC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons.

Fredrik I Barbarossa ble født i 1122 som sønn av Hertug Fredrik av Schwaben, av familien Hohenstaufen, og Judith av Bayern, av familien Welf. De tyske slektene Hohenstaufen og Welf var to av de mektigste i Europa.

Fredriks onkel var den tyske kongen Konrad III. Fredrik fulgte med Konrad III på det andre korstoget, som startet etter at korsfarerstaten Edessa (i dagens Syra) falt for muslimene i 1144.

Kart over Det tysk-romerske rike rundt år 1000. Foto: Holy Roman Empire 1000 map-fr.svg: Sémhur derivative work: OwenBlacker | DiscussionCC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons.

Etter hjemkomsten fra korstoget, som anses ha endt katastrofalt, døde Konrad III i 1152. På dødsleiet hadde han gitt nevøen Fredrik retten til å bli tysk konge, i stedet for sin egen sønn som da var seks år gammel.

I 1155 ble Fredrik I Barbarossa også kronet til konge av Italia, og samme år ble han kronet til keiser av Det tysk-romerske rike (Det første riket) av pave Adrian IV.

I 1189 startet det tredje korstoget. Fredrik I Barbarossa ledet korsfarerhæren som utover den tyske hæren inkluderte en fransk hær under kong Filip II og en engelsk hær under den berømte kong Rikard Løvehjerte. Hæren trengte seg frem gjennom Anatolia og inntok blant annet den muslimske byen Akşehir.

Den 10. juni 1190 skulle korsfarerhæren passere en bro over elven Göksu i dagens Tyrkia. Fredrik Barbarossa var utålmodig da overgangen gikk sakte, og valgte istedet å vade over elven. Strømmen var imidlertid for sterk, og kongen ble dratt med i sin tunge rustning og druknet.

Ifølge legenden døde aldri Keiser Barbarossa, men han sover i en grotte i fjellet Kyffhäuser i Tyskland. Legenden forteller at han skal våkne når riket som mest trenger ham.

Mellom 1890–96 ble det bygget et monument på toppen av Kyffhäuser til minne om Barbarossa og keiser Vilhelm I (1797–1888), som var keiser over Det andre riket. Monumentet er bygget på ruinene av en borg som muligens ble reist på 1000-tallet av den tysk-romerske keiseren Henrik IV (1050–1106). Minnemonumentet er 81 meter høyt og kan sees langt og bredt.

Kyffhäusermonumentet på toppen av fjellåsen Kyffhäuser i Tyskland. Foto: Snapshots Of The PastCC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons.

«Operasjon Barbarossa» fikk navnet sitt etter Fredrik Barbarossa. Dette var kodenavnet til det tyske angrepet av Sovjetunionen den 22. juni 1941; den hittil største invasjonen i verdenshistorien.