Hjem Historie Dagens historiske Keiser Fredrik Barbarossa

Keiser Fredrik Barbarossa

2

HISTORIE Den 4. mars 1152 ble Fredrik von Hohenstaufen, også kjent som Keiser Barbarossa, valgt til tysk konge.

Statue av Fredrik I Barbarossa på Kyffhäuser.

Fredrik I Barbarossa ble født i 1122 som sønn av Hertug Fredrik av Schwaben, av familien Hohenstaufen, og Judith av Bayern, av familien Welf. De tyske slektene Hohenstaufen og Welf var to av de mektigste i Europa.

Fredriks onkel var den tyske kongen Konrad III. Fredrik fulgte med Konrad III på det andre korstoget, som startet etter at korsfarerstaten Edessa (i dagens Syra) falt for muslimene i 1144.

Etter hjemkomsten fra korstoget, som anses ha endt katastrofalt, døde Konrad III i 1152. På dødsleiet hadde han gitt nevøen Fredrik retten til å bli tysk konge, i stedet for sin egen sønn som da var seks år gammel.

Kart over Det tysk-romerske rike rundt år 1000.
Kart over Det tysk-romerske rike rundt år 1000.

I 1155 ble Fredrik I Barbarossa også kronet til konge av Italia, og samme år ble han kronet til keiser av Det tysk-romerske rike (Det første riket) av pave Adrian IV.

I 1189 startet det tredje korstoget. Fredrik I Barbarossa ledet korsfarerhæren som utover den tyske hæren inkluderte en fransk hær under kong Filip II og en engelsk hær under den berømte kong Rikard Løvehjerte. Hæren trengte seg frem gjennom Anatolia og inntok blant annet den muslimske byen Akşehir.

Den 10. juni 1190 skulle korsfarerhæren passere en bro over elven Göksu i dagens Tyrkia. Fredrik Barbarossa var utålmodig da overgangen gikk sakte, og valgte istedet å vade over elven. Strømmen var imidlertid for sterk, og kongen ble dratt med i sin tunge rustning og druknet.

Keiser Fredrik I Barbarossa.
Keiser Fredrik I Barbarossa.

Ifølge legenden døde aldri Keiser Barbarossa, men han sover i en grotte i fjellet Kyffhäuser i Tyskland. Legenden forteller at han skal våkne når riket som mest trenger ham.

Kyffhäuser-monumentet.
Kyffhäuser-monumentet.
Kyffhäuser-monumentet.
Kyffhäuser-monumentet.

Mellom 1890–96 ble det bygget et monument på toppen av Kyffhäuser til minne om Barbarossa og keiser Vilhelm I (1797–1888), som var keiser over Det andre riket. Monumentet er bygget på ruinene av en borg som muligens ble reist på 1000-tallet av den tysk-romerske keiseren Henrik IV (1050–1106). Minnemonumentet er 81 meter høyt og kan sees langt og bredt.

«Operasjon Barbarossa» fikk navnet sitt etter Fredrik Barbarossa. Dette var kodenavnet til det tyske angrepet av Sovjetunionen den 22. juni 1941; den hittil største invasjonen i verdenshistorien.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
2 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Arni
Arni
3 år siden

Falskt og misvisende kart. Det står blant annet «Gdansk» – som polakkene idag udokumentert påstår polakker grunnla og er deres «opprinnelige» navn på byen. Selv om byen var under polsk overherredømme, eller i forbund med Polen, i flere hundre år, så var byen aldri polsk, og byens offisielle navn var aldri «Gdansk» – før i 1945 da den tysktalende, germanske befokningen ble utsatt for folkemord og fordrivelse av jøde-kommunistene sammen med ivrige polakker. Byen ble høyst sannsynlig grunnlagt av danske vikinger en stund før det første tusenårsskiftet. Hva de germanske (nordiske) innbyggerne i starten kalte denne utposten sin er meg… Les mer »

Nordboer
Nordboer
Svar til  Arni
3 år siden

Kanskje redaksjonen kan redigere inn anførselstegn rundt navnet, så du blir fornøyd? ?