Hjem Artikler Khazarene rører seg igjen

Khazarene rører seg igjen

5

UTENRIKS Stridigheter har igjen blusset opp i regionen Nagorno Karabakh. En region som etter Sovjetunionens fall var en uavhengig del av Azarbaijan, men som etter en folkeavstemning i 1991 valgte å løsrive seg fra sistnevnte, med en påfølgende storkrig mellom Armenia og Azerbaijan i 1994. For mens 95% av befolkningen i Nagorno Karabakh er kristne armenere, består Azerbaijan hovedsaklig av sjiamuslimer av tyrkisk opphav. Den armenske innflytelsen i Nagorno Karabakh er imidlertid ubestridelig og har vært det i mange tusen år, det er armensk.

Illustrasjon av John Tiedeman

Aktørene i konflikten er i praksis Armenia og Nagorno Karabakh på den ene siden, mot

Artsakh er et annet navn på Nagorno Karabakh. Med 370 kirker er det ca. 405 innbyggere pr. kirke i Nagorno Karabakh. I Norge er tallene ca. 3125 innbyggere pr. kirke.

folkegruppene som utgjorde Khazar-riket på den andre. Tyrkia og Azerbaijan kan ikke fortsette lavintensitetskrigen de har bedrevet i to tiår, enten må de oppgi drømmen om det osmanske riket, eller så må de gå til full invasjon og krig. Og denne gangen kan det se ut som om konflikten faktisk kan eskalere til en større regional krig. Israel er tungt inne med militær støtte til Azerbaijan og regelrette flybroer har vært opprettet de siste ukene mellom hovedstaden Baku og Tel Aviv, hvor Azerbaijan har blitt forsynt med, hovedsaklig, selvmordsdroner og langdistanseraketter (sistnevnte har vært i aktiv bruk mot sivile områder inne i Nagorno Karabakh). Mer alvorlig er det kanskje at klasebomber er blitt benyttet mot sivile mål. Det skal dreie seg om israelsk-produserte M095 DPICM som ble benyttet mot byen Stepanakert i Artsakh, og Amnesty International har nå bekreftet episoden og jobber videre for å undersøke omstendighetene rundt dette. Igjen er Israel dermed på den siden som utrydder de få og marginaliserte kristne samfunnene som fremdeles er igjen i midtøsten, noe som ikke lengre utgjør et unntak, men et mønster. Og ikke bare er Armenia kristent, men det er den eldste kristne staten i verden, og for øvrig er armensk språket som har mest til felles med protoindoeuropeisk. Det ble også meldt om et angrep fra Artsakh på sivile mål inne i Azerbaijan, mot byen Ganja. Dette er vanskelig å verifisere siden Azerbaijan, i motsetning til Armenia, ikke tillater uavhengige medier å rapportere innen sine grenser. Ganja er imidlertid en militær flyplass som det er etablert bebyggelse rundt, også sivilt, så vel som militært. Og det er fra denne flyplassen luftangrepene fra Azerbaijan ville ha sitt utspring. Det ville dermed ikke overrasket noen om disse strukturene ville bli angrepet, heller ikke at sivile ville bli skadet eller drept.

Markering i Tel Aviv i 2018; «jøder», tyrkere og azerbaijanere demonstrerer mot etableringen av et kristent kloster i Nagorno Karabakh.

Sjiamuslimske Iran deler grense med alle disse aktørene og forholder seg fremdeles passive i den nye konfliktsituasjonen. De har imidlertid lagt frem en plan for fredsforhandlinger som partene nå vurderer. Det er for øvrig bekreftet at Tyrkia har overført jihadister og terrorister fra Syria til frontlinjene og mange skal allerede være drept av de armenske styrkene.

Og hva med våre hjemlige kristne lederskikkelser og autoriteter, hva kan vi vente av Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad? Antakelig mindre enn vanlig. For disse er essensen av kristendommen nå definert til om menn får ha sex med hverandre eller om barn kan bli injisert med kjønnshormoner for å gjennomgå kjønnsbytte når de eller foreldrene føler for det.

Les også:
Røtter del 7: Sørover

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
5 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
1 år siden

God og interessant artikkel. Khazarjødene – som utgjør kanskje 90% av dagens jøder, og som er størstedelen av opphavet til askenazijødene, som dominerer i Israel og USA – allierer seg med muslimene i Azerbadjan for å fordrive kristne armenere. Intet nytt under solen – jødene ser på de kristne som sine fiender og hatet er like stort idag som da Jesus ble korsfestet; kfr jødenes egen Talmud, Kabbalah, kommunismen, osv.

Catabienze
Catabienze
Svar til  Arjuna
1 år siden

Disse ble trent og bevæpnet av Israel, og det ble finansiert av CIA ifølge John Pilger: https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Hezb-e_Islami_Gulbuddin&oldid=919754257(Nagorno-Karabakh War 1988-94) Hebz-e Islami var for det meste Pashtunere, Bani Israel.

Catabienze
Catabienze
Svar til  Catabienze
1 år siden

Linken ble dessverre litt feil. Det skal være et mellomrom før det første anførselstegnet. Eventuelt kan man klikke på «View history» på Wikipedia, og finne utgaven av 5. oktober 2019, der det går frem at Hebze Islami kriget mot Nagorno Karabakh.
Denne videoen er også interessant. Fra ca 57:00 forteller Christopher Bollyn om Hebze Islami. Fint om dere laster ned videoen før den blir fjernet fra YouTube.

Catabienze
Catabienze
Svar til  Catabienze
1 år siden