Hjem Nyheter Kiev-topp: «Ukrainske kvinner bør forberede seg på mobilisering»

Kiev-topp: «Ukrainske kvinner bør forberede seg på mobilisering»

UKRAINA I likhet med Israel må Ukraina sende sine kvinner til frontlinjen for å kjempe. Det mener Oksana Grigorieva, kjønnsrådgiver i Ukrainas forsvarsdepartement.

Titusener av kvinner kjemper allerede i Ukraina som frivillige. Nå heves stemmene for at også kvinner skal mobiliseres.
Foto: Ukrainas president/flickr (CC0)

I månedsvis har det pågått en intens debatt i Kiev om hvordan man kan endre vernepliktsloven for å kunne kalle inn flere soldater til krigen. Den sparkede øverstkommandøren Valerij Zaluzhnyj sa tidligere at hæren trenger 500 000 nye rekrutter for å dekke tidligere tap.

De fleste politikere er enige om at lavalderen for verneplikt i hæren må senkes, selv om det også har blitt hevet stemmer om at kvinner også må mobiliseres for å forsvare landet.

Oksana Grigorieva, som er såkalt kjønnsrådgiver i det ukrainske forsvarsdepartementet, sier i en kommentar til britiske The Times at ekte likestilling bare oppnås når kvinner blir pålagt de samme pliktene som menn. Hun avfeier ideen om at det er galt å la kvinner kjempe som en «gammeldags mentalitet».

– Vår grunnlov sier at det er enhver ukrainers plikt å forsvare sitt hjemland, så det er bare rett og rimelig at kvinner også tjener, sier hun.

Ifølge Grigorieva vil Russland «ikke bare forsvinne», noe som betyr at Ukraina «som Israel må være forberedt, og det betyr å trene både menn og kvinner til å være klare for krig».

Akkurat nå tjenestegjør rundt 65 000 kvinner i det ukrainske forsvaret, noe som er en økning på 40 prosent siden 2021. Nesten alle er frivillige, selv om kvinner med sykepleierutdanning nå må registrere seg hos nærmeste rekrutteringskontor i hæren.