Hjem Nyheter Kilder: Eksplosjonene i Beirut kan ha vært et intensjonelt angrep

Kilder: Eksplosjonene i Beirut kan ha vært et intensjonelt angrep

UTENRIKS I kjølvannet av eksplosjonene som tirsdag denne uken rystet Beirut spekuleres det om hendelsen var et intensjonelt angrep.

To ukers unntakstilstand har blitt iverksatt etter eksplosjonene i Beirut. Skjermbilde: Al Jazeera

De ødeleggende eksplosjonene som raserte store deler av Libanons hovedstad tirsdag denne uken kan ha vært et intensjonelt angrep.

Minst 135 personer har mistet livet og 5 000 skadet som følge av av eksplosjonene. Flere hundre er fremdels savnet, hvilket gir grunn til å tro at dødstallet vil øke. Mer enn 300 000 mennesker har i tillegg blitt hjemløse i byen som myndighetene betegner som et katastrofeområde. For øyeblikket er 2 ukers unntakstilstand i effekt.

Det er ennå ikke fastslått hva som var årsaken til eksplosjonene. Ifølge den Libanesiske statsministeren Hassan Diab så vil utredningen av hendelsen legge fokus på de 2 750 tonnene av høy-eksplosiver som har vært lagret i havnen siden 2014.

Det finnes imidlertid flere teorier som viser til et intensjonelt angrep framfor en ulykke som følge av inkompetanse.

Teori 1: Israel står bak eksplosjonen.

Den israelske bloggeren Richard Silverstein hevder at en konfidensiell men høyt posisjonert kilde i Israel at den israelske regjeringen står bak eksplosjonen. Ifølge kilden skal målet ha vært et våpenlager plassert i havnen av den shiamuslimske antisionistiske militsen Hizbollah.

Den israelske etterretningstjenesten skal enten i løpet av sin rekognosering av våpenlageret «oversett» lageret på nesten 3 000 tonn med høy-eksplosivt ammoniumnitrat eller utført angrepet til tross for dette var kjent, med de konsekvenser at eksplosivene ble antent i løpet av angrepet med den humanitære katastrofen som følge.

Opptrapping av krigen mot Hizbollah

Silverstein mener at det er usannsynlig at den Israelske etterretningstjenesten simpelthen i sin forsømmelse ikke undersøkte hva som befant seg rundt våpenlageret, hvilket ville tilsi at angrepet var en krigsforbrytelse av umåtelige proporsjoner.  Angrepet ville dermed utgjøre en dramatisk opptrapping i den pågående krigen mot Hizbollah.

Teori 2: Angrepet var en advarsel i forkant av en kommende domfellelse i en spesialrettssak

En alternativ teori er at angrepet var en advarsel i sammenheng med den kommende spesialrettsavgjørelsen mot fire menn som anklages for å ha stått bak bombeattentatet i 2004 mot den tidligere statsministeren Rafic Hariri.

Rettssaken – som benevnes alternativt Libanontribunalen eller Hariritribunalen – begynte i 2009 og pågår fremdeles i byen Haag i Nederland. Rettsavgjørelsen skulle ha blitt fastslått denne fredagen men har blitt utsatt pga. den pågående krisesituasjonen i Libanon.

De fire anklagede er alle medlemmer av Hizbollah og dømmes for øyeblikket «In Absentia»da Hizbollah har nektet å utlevere dem og det ikke har lykkes myndighetene å innhente dem.

22 mennesker døde som følge av attentatet mot Hariri da en lastebil fullpakket med sprengstoff detonerte i samme øyeblikket som statsministerens kortesje passerte.

Attentatet fant sted nær åstedet for tirsdagens eksplosjoner

Bombeattentat mot Hariri fant sted bare ett par kilometer fra åstedet for tirsdagens eksplosjoner

Eksplosjonene som altså fant sted rett før den endelige rettsavgjørelsen rett ved åstedet for attentatet mot Hariri kan dermed tolkes som en advarsel og styrkedemonstrasjon om hva som kan skje hvis de fire anklagede ikke frifinnes.

Sprengstoffet Nitroprill ble oppbevart i havnen

Uavhengig av den bakenforliggende årsaken til eksplosjonene så har nærmere 3 000 tonn med ammoniumnitrat blitt oppbevart på uforsiktig vis i umiddelbar nærhet av et lager med fyrverkeri i havnen.

Kilder i sosiale medier viser til at det er snakk om omlag tusen kilo av sprengstoffet Nitroprill – fremstilt av det brasilianske firmaet Nitroprill Explosives – beslaglagt i 2014 fra frakteskip som ikke hadde betalt toll.