Hjem Nyheter Kina anklager NATO for hykleri

Kina anklager NATO for hykleri

NATO Kina svarer på NATOs krav om en uttalt «fordømmelse av Russlands invasjonskrig» ved å minne om hvem som bombet den kinesiske ambassaden i Jugoslavia i 1999.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Nato, (CC BY-NC-ND 2.0).

Kinas diplomatiske sendebud i EU svarer i en uttalelse på NATOs krav om at Bejing skal fordømme «Russlands brutale invasjon av Ukraina».

Uttalelsen inneholder, i tillegg til en anklage mot NATO for «moralsk ekshibisjonisme», en forsikring om at kineserne ikke er følelsesmessig avstumpet, samt en påminnelse:

«Kineserne kan fullt ut forholde seg til smertene og lidelsene til andre land fordi vi aldri vil glemme hvem som bombet ambassaden vår i Forbundsrepublikken Jugoslavia.»

Videre foreslår Kina at NATO bør lære seg litt mer om selvrefleksjon før man dømmer andre:

«Vi behøver ingen forelesning om rettferdighet fra folkerettens misbrukere. Som en rest fra den kalde krigen og verdens største militære allianse, fortsetter NATO å utvide sitt geografiske omfang og rekkevidde av operasjoner. Hva slags rolle har det spilt for verdensfred og stabilitet? NATO bør lære seg å praktisere sann refleksjon.»

Bakgrunn

Bombingen av den kinesiske ambassaden i Beograd fant sted 7. mai 1999 og drepte tre kinesiske journalister og skadet 20 andre kinesiske statsborgere.

Angrepet ble forklart å ha blitt utført ved en feiltakelse og som en konsekvens av et CIA-oppdrag for å nøytralisere et jugoslavisk militæranlegg i samme gate som ambassaden.

Innledningsvis ble det hevdet at CIA tilfeldigvis identifiserte feil koordinater, men ifølge en påfølgende undersøkelse er det mye som tyder på at bombingen i stedet var forsettlig og motivert av antakelsen om at ambassaden var essensiell for den jugoslaviske hærens kommunikasjon.

Den kinesiske regjeringen kom på dagen med en offentlig uttalelse og kalte angrepet på ambassaden en «barbarisk handling».

Kort tid etter angrepet besøkte Kinas utenriksminister Tang Jiaxuan ruinene av landets ambassade i Beograd.