Hjem Nyheter Kina forsvarer palestinernes rett til selvforsvar

Kina forsvarer palestinernes rett til selvforsvar

PALESTINA Den sionistiske okkupasjonsmakten møter stadig mer motstand i verden. I en tale ved Den internasjonale domstolen i Haag tok en kinesisk representant opp palestinernes folkerettslige rett til væpnet kamp mot de jødiske okkupantene.

Wang Yi. Foto: Agencia de Noticias ANDES, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Under Israels pågående folkemordskampanje i Gaza har Kina understreket viktigheten av å følge internasjonal lov og menneskerettigheter. De har også understreket viktigheten av selvbestemmelse for palestinerne, samtidig som de har kritisert den israelske hærens terrorkampanje på Gazastripen. Kinas representanter har gjentatte ganger bedt om en umiddelbar våpenhvile og oppfordret begge parter til å gjenoppta forhandlinger basert på en tostatsløsning.

Til støtte for palestinernes rett til selvbestemmelse siterte Kinas utenriksminister Wang Yin FN-pakten og tidligere FN-resolusjoner, under en tale ved Den internasjonale domstolen i Haag. I henhold til internasjonal lov er væpnet kamp tillatt mot «kolonisering og utenlandsk dominans», forklarte han.

Utenriksministeren uttrykte også dyp bekymring for den humanitære situasjonen i Gaza og kritiserte den fullstendige beleiringen pålagt av den sionistiske okkupasjonsmakten. Yi har også oppfordret til en internasjonal fredskonferanse med den hensikt å oppnå en bredere konsensus om Palestina-spørsmålet.

Samtidig har Israel kritisert Kina for sine uttalelser, som de mener kan oppfattes som støtte til Hamas sitt hevnangrep den 7. oktober 2023, noe Beijing imidlertid avviser. Kina har standhaftig forsvart sin uttalelse ved Den internasjonale domstolen, og understreker at kampen for selvbestemmelse ikke kan klassifiseres som terrorhandlinger, ifølge internasjonal lov.

I skrivende stund har mer enn 34 000 palestinere mistet livet under den israelske terrorkampanjen på Gazastripen, mens nesten 80 000 er skadet. Av disse er det overveldende flertallet kvinner, barn og sivile.