Hjem Nyheter Kina installerer videoovervåking i private hjem

Kina installerer videoovervåking i private hjem

1984 Kina er verdensledende innen digital overvåking av innbyggere. Under koronaepidemien begynte videoovervåking også å bli installert i enkeltindividers hjem.

Overvåkingskamera utenfor Ians leilighet. Videostillbilde: Privat/Google.

En irsk utvandrer til Kina, Ian Lahiffe, oppdaget at et overvåkingskamera hadde blitt montert på veggen utenfor hans egen leilighetsdør, rapporterer CNN.

Lahiffe gjorde funnet dagen etter at han og familien kom hjem for å isolere seg etter landets koronarestriksjoner.

– [Det er] en enorm forringelse av personvernet. Det ser ut til å handle om en gigantisk datainnsamling. Jeg lurer på hvor lovlig dette egentlig er, sier Lahiffe til CNN.

Det er ingen offisielt annonserte beslutninger om at kameraer skal settes opp utenfor folks hjem under karantenen, men flere og flere kameraer er blitt satt opp i noen kinesiske byer siden februar eller lenger tilbake, melder CNN-lesere i Kina.

Det er heller ingen lover som regulerer hvordan overvåking av befolkningen skal håndteres, men det har blitt et vanlig element i folks hverdag. Kameraer finnes på fortauene, i forretningssentre, på restauranter, bussholdeplasser og på skoler.

I 2018 hadde det blitt satt opp 349 millioner kameraer i Kina, nesten fem ganger så mange som i USA. Ved utgangen av året anslås Kina å ha seks ganger så mange overvåkingskameraer.

Kina har også verdens ti mest overvåkede byer, per innbygger.

Nå har imidlertid koronaepidemien ført til at overvåkningen er flyttet i forbindelse med, og i noen tilfeller inn i innbyggernes hjem.

En kinesisk tjenestemann i Changzhou, «William Zhou» (pseudonym), sier at han ble sint på at arbeidsgiveren hans installerte et overvåkingskamera inne i leiligheten sin. Zhou spurte om hvorfor kameraet ikke bare kunne plasseres utenfor leiligheten, men svaret var at det var for å forhindre at kameraet ble vandalisert.

Kinesiske myndigheter installerte et kamera inne i William Zhious leilighet. Videostillbilde: Privat/Google.

– [Overvåkingskameraet] har hatt stor mental innvirkning på meg. Jeg unngikk å ringe fordi kameraet kan spille inn samtaler. Jeg sluttet ikke å bekymre meg, selv når jeg hadde lagt meg og lukket soveromsdøren bak meg.

Det hadde vært bedre om kameraet bare hadde blitt plassert utenfor døren, siden han aldri går ut, mener «William Zhou».

Kina har allerede systemer som overvåker folks overholdelse av «helseforskriftene» digitalt. Et underdistrikt av Nanjings myndighet i østlige Jiangsu annonserte allerede 16. februar på Kinas Twitter-lignende plattform Weibo at det er installert videokameraer utenfor boliger der folk isolerte seg for å forhindre spredning av koronaviruset.

Overvåkingen er på hele dagen. Dette sies å ha redusert arbeidsmengden og gjort arbeidet mer effektivt for tjenestemennene som skal holde folket i orden slik at de overholder koronarestriksjonene.

Mange kameraer er koblet til systemer som har maskinlæringsprogrammer som kan gjenkjenne kroppsformer og ansiktsfunksjoner.

En kinesisk advokat i Beijing ved navn Tian Zengjun skriver til CNN at han ikke anser kameraene som nødvendige, «men siden det er obligatorisk, er jeg glad for å godta det».

Den skandinaviske utvandreren til Kina «Lina Ali» sier at kameraet som er montert utenfor døren hennes er utstyrt med sterk belysning som blender henne når hun, på grunn av koronaisolasjonen, åpner døra for å motta matforsyninger, siden hun ikke har lov til å gå ut for å kjøpe mat.

– Jeg hatet at det kameraet skulle lyse med lampen, de sa at kameraet er koblet til politistasjonen, sier Lina Ali, hvis egentlige navn er beskyttet slik at hun ikke får represalier fra kinesiske myndigheter.

Skandinaviske «Lina Ali» overvåkes i Kina. Foto: Privat.

Kina bruker også andre overvåkingsmetoder. Noen hjem er utstyrt med magnetiske alarmer som varsler myndighetene når døren åpnes og noen går ut.

De fleste regjeringer over hele verden har tatt i bruk litt mindre invasive koronaovervåkingssystemer som ikke er direkte knyttet til videokameraer med ansiktsgjenkjenning. Reisende til Hong Kong blir satt i isolering i to uker, der de i løpet av tiden også blir tvunget til å bruke et elektronisk armbånd koblet opp mot en telefon-app som varsler myndighetene om de forlater leiligheten eller hotellrommet.

Sør-Korea bruker en app som ligner vår norske «Smittestopp», som bruker GPS og sender varsler når karantenen eller isolasjonen brytes.

Polen har en app som brukere tar selfies med og sender til myndighetene for å bevise at de er hjemme.

Over hundre frivillige organisasjoner over hele verden krevde i et felles brev tidlig i april at myndighetene ikke skulle krenke menneskerettighetene når de bruker digital teknologi for å overvåke mennesker.