Hjem Nyheter Kina og Hviterussland maner til fred i Ukraina

Kina og Hviterussland maner til fred i Ukraina

UKRAINAKONFLIKTEN På onsdag besøkte Hviterusslands president Alexandr Lukasjenko Beijing og møtte sin kinesiske kollega Xi Jinping. De to lederne passet på å i fellesskap oppfordre til fredsforhandlinger og våpenhvile i Ukraina.

Kinas president Xi Jinping og Hviterusslands president Alexandr Lukasjenko. Foto: Kinas utenriksdepartement.

Både Kina og Hviterussland vil se en fredelig løsning på konflikten i Ukraina. Dette fremkom da Hviterusslands president Alexandr Lukasjenko møtte Kinas president Xi Jinping i Beijing på onsdag.

I en felles uttalelse uttrykte presidentene «dyp uro over utviklingen med den væpnede konflikten i den europeiske regionen og en ekstrem interesse for en raskest mulig etablering av fred i Ukraina», skriver Reuters.

– De berørte landene bør slutte å politisere og bruke verdensøkonomien som et verktøy, og ta skritt for å avslutte krigen og løse krisen fredelig, sa Xi ifølge kinesisk CCTV med henvisning til vestlige sanksjoner mot Russland.

– Dette er grunnen til at Hviterussland aktivt har fremmet sine fredsforslag og støtter helhjertet din drivkraft for internasjonal sikkerhet, svarte Lukasjenko Xi.

NPR opplyser at Lukasjenko fikk en varm velkomst i Beijing og ble møtt med 21 riflesalutter før æresvakten eskorterte Lukasjenko sammen med Xi. Den kinesiske presidenten skal også ha erklært at de to nasjonene har et «uknuselig vennskap».