Hjem Nyheter Norden Kjent runestein tolkes på nytt: «Handler om klimaangst»

Kjent runestein tolkes på nytt: «Handler om klimaangst»

0

KULTURMARXISME Såkalte forskere har kommet frem til en ny tolkning av runeskriften på en av verdens mest kjente runesteiner, Röksteinen. Ifølge dem skal teksten handle om «klimaangst».

Foto: Bengt Olof Åradsson (CC BY 1.0)

SVT skrev på torsdag om hvordan en av verdens mest kjente runesteiner, Röksteinen, har fått en «ny tolkning av forskerne». Röksteinen ble sannsynligvist reist på første halvdel av 800-tallet, i Vikingtiden.

Steinen er av lysegrå finkornet granitt og er nærmere fire meter høy og ristet på alle fire sider. Den er ristet med en tidlig form for norrønt og sies å være startpunktet for den svenske litteraturens historie, da den er det eldste bevarte litterære verket i svensk litteratur.

Steinen har blitt tolket til å handle om blant annet goterkongen Teoderik den store, som etter lange kamper i år 493 ble hersker over Vestromerriket.

Nå har «forskere» kommet frem til en ny tolkning av den gamle runeskriften, nemlig at den handler om «frykten for en katastrofe koblet til vær og klima». Allerede vikingene skal altså ha hatt «klimaangst».

På sosiale medier hånes den nye tolkningen: