Hjem Nyheter Globalt Kjøttetere har bedre mental helse enn veganere og vegetarianere, viser 18 studier.

Kjøttetere har bedre mental helse enn veganere og vegetarianere, viser 18 studier.

7

VITENSKAP Ved å gå gjennom 18 studier med tilsammen 160.257 deltakere har man konkludert med at de som ikke spiser kjøtt har en betydelig større risiko for å utvikle angst og depresjon, enn kjøttspisere. Det er USA-baserte Evolving FX som har gått gjennom studiene og utgitt rapporten «Meat and mental health: a systematic review of meat abstention and depression, anxiety, and related phenomena.»

Foto: Siri Juell Rasmussen

– Risikoen og fordelen ved vegansk og vegetarisk diett har vært diskutert i århundrer, men vår undersøkelse viser at kjøttspisere har bedre psykisk helse, sier Edward Archer, Chief Science Officer ved Evolving FX og en av forskerne bak rapporten.

Studien viste følgende: En av tre vegetarianere og veganere opplever angst eller depresjon i løpet av sine liv; dobbelt så mange vegetarianere som kjøttetere kommer til å bruke reseptbelagt medisin for behandling av mentale sykdommer; to til tre ganger så mange vegetarianere og veganere kommer til å tenke på eller utføre selvskading (inkludert selvmord); generelt sett var konklusjonen at det å ekskludere en hel matvaregruppe, som kjøtt, ga betydelig større risiko for mentale problemer.

I etterkant av publiseringen har kritikere av rapporten forsøkt å argumentere for at den ikke sier noe om hva som kom først hos de utsatte gruppene: de mentale problemene, eller den veganske/vegetarianske dietten. Det er likevel en klar indikasjon på at valg av diett i det minste sier noe om risikoen/tilbøyeligheten for mentale problemer, om disse allerede er der, eller kommer som en følgelidelse senere i livet. Uansett, selv om denne studien ikke slår kategorisk fast at fravær av kjøtt ikke er den utløsende faktoren for de mentale problemene, kan man i det minste slå fast at det «kjøttfrie» miljøet tiltrekker seg en proporsjonal, betydelig andel psykologisk skakkjørte individer, sett i forhold til de som spiser kjøtt. Studier som viser en direkte korrelasjon mellom en utelukkende plantebasert diett og mentale problemer som følge av dette er imidlertid gjennomført av andre. Kort fortalt: frukt, grønnsaker og planter inneholder en del næringsstoffer , vitaminer og mineraler (mikronæringsstoffer), problemet er at kroppen ikke klarer å nyttiggjøre seg disse, de lar seg ikke absorbere. Og mange av disse er essensielle for at hjernen skal fungere optimalt, og dermed for vår mentale helse.

Les også:
EUs nye triks for å bote depresjon: Dop i form av nesespray

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
7 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
H.L
H.L
2 år siden

Skjønner ikke hvordan folk kan leve ute kjøtt. Det som er så godt.
Men ser du på mange veganere, så ser de jo ikke akkurat friske ut.

Hvitulven
Hvitulven
Svar til  H.L
2 år siden

De har voldsomt mye sug etter animalske produkter, tro meg. Fleste veganere følger livsstilen sin religiøst, til den forstand at det går utover egen helse.

Innerst inne har de lyst på kjøtt og andre animalske produkter hver dag. Det er primære instinkt.

Hvitulven
Hvitulven
2 år siden

Har lært følgende informasjon fra boka «Ultra Mind Solution» av Mark Hyman, og vil gjerne dele de mest kritiske punktene angående ernæringsstoffer med dere for psykisk helse. den informasjonen som er opplyst her er veganerene fullstendig ignorante over. De følger livsstilen sin religiøst og det skal mye til for å overbevise dem at de tar feil ang kosthold og grunnleggende menneskelig fysiologi. Depresjon, angst: dette er grunnet at psyken er avhengig av B-vitaminer, deriblant B6, B12(et animalsk element, veganerne er engang ikke klar over dette) og folat som finnes i dyreprodukter, spesielt kjøtt. Disse elementene er ansvarlig for DNA-metylering, noe… Les mer »

Hvitulven
Hvitulven
Svar til  Hvitulven
2 år siden

Anbefaler boka på det sterkeste for dere som er interessert i å lære mer om fysisk og psykisk helse, kamerater. Hyman virker basert: Det virker som om han er fra en spesiell bakgrunn??(host…), men jeg liker det at han promoterer sunn livsstil og motsier angstdempende midler, andre narkotikum etc, forteller leseren hva som skal til for å øke bla viktige nevrotransmittere som dopamin (dannes ved hjelp av B6 og tyrosin), serotonin (tryptofan og B6) med NATURLIGE råvarer som er da kritisk for godt humør og generell velvære. Mener selv at jeg har fått god effekt på min generelle helse ved… Les mer »

Espen
Espen
2 år siden

Stolt hvit heterofil kjøtteter.

Morten
Morten
2 år siden

Mennesket er skapt for å spise kjøtt.

Tom
Tom
2 år siden

Har større tro på at mange av de som idag tiltrekkes det å ville bli veganere/ vegetarianere allerede har mentale problemer og ønsker tilhørighet og følelsen av å være spesielle enn at folk blir psykisk syk av å ikke spise kjøtt.
Det er flere store personer opp igjennom historien som har vert vegetarianere «inkludert Hitler».
Mennesket er skapt for å spise kjøtt men ikke hver dag.