Hjem Historie Dagens historiske Knut Hamsun om Hitler: «En kriger for menneskeheten»

Knut Hamsun om Hitler: «En kriger for menneskeheten»

8

HISTORIE Den 7. mai 1945, dagen før Tysklands kapitulasjon, skrev Knut Hamsun en nekrolog som hyllet Adolf Hitler.

640px-hamsun_nekrolog_ny

Adolf Hitler begikk selvmord den 30. april 1945, og den 8. mai skulle Tyskland komme til å kapitulere. De nærmeste årene ville mange som støttet og arbeidet for det nasjonalsosialistiske Tyskland prøve å bortforklare seg eller skylde på andre.

Nasjonalsosialisten, forfattergeniet, nobelprisvinneren og kulturpersonligheten Knut Hamsun var dog ikke en av dem. Ved krigens slutt og helt til sin død i 1952 ville Hamsun komme til å stå som et symbol for den prinsippfasthet, heder og ære som kjennetegner det nordiske temperamentet. Den 7. mai 1945, samme dag som alt var slutt, men én dag før kapitulasjonen offisielt var skrevet under, skrev Hamsun en nekrolog over Adolf Hitler.

Jeg er ikke verdig til at tale høirøstet om Adolf Hitler, og til nogen sentimental Rørelse indbyder hans Liv og Gjerning ikke.

Han var en Kriger, en Kriger for Menneskeheden og en Forkynder av Evangeliet om Ret for alle Nasjoner. Han var en reformatorisk Skikkelse av høieste Rang, og hans historiske skjebne var den, at han virket i en Tid av eksempelløseste Raahet, som tilslut fældte ham.

Slik tør den almindelige Vesteuropæer se på Adolf Hitler. Og vi, hans nære tilhengere, bøier nu vaare hoder ved hans død.

640px-Hamsun_Berghof_ny
Hamsun på vei opp trappen for å møte Hitler.

Hamsun hadde hele tiden støttet det nasjonalsosialistiske Tyskland, og i de andre kreftene sett en trussel mot vår rase, folk og kultur. Han ble dypt antibritisk etter at han så hvordan det britiske imperiet behandlet det rasemessige broderfolket boerne, og var også motstander av Sovjetunionens antikultur og kommunisme. Han hadde også allerede i 1889, i boken «Fra Det Moderne Amerikas Aandsliv», kommet til konklusjonen at Amerika «i stedet for å gi grunnlegge en intellektuell elite», hadde «etablert en avl for mulatter». Det var i det nasjonalsosialistiske Tyskland som Hamsun så redningen for vår rase og vår kultur.

I Tyskland traff Hamsun blant annet Doktor Joseph Goebbels, som han gav sin Nobelpris i gave for hans innsats for kulturen. Han traff også Hitler under et tumultartet møte i Berchtesgaden i 1943. Hamsun aksepterte Tysklands okkupasjon av Norge, da han forstod at den var nødvendig av krigsstrategiske årsaker for å komme England i forkjøpet, som under Winston Churchill hadde planlagt å gå inn i Norge og Sverige og føre krigen i Norden. Derimot var Hamsun misfornøyd med Josef Terboven, som da styrte Norge, og ville ha ham avsatt fra sin post. Etter dette tumultartede møtet kom man frem til et slags kompromiss: Terboven ble ikke avsatt, men behandlingen av nordmennene ble forbedret.

640px-knut_hamsun_statue_ny

Etter Hamsuns modige nekrolog over Hitler ble han utsatt for politisk forfølgelse. Eiendommene hans ble beslaglagt, og han ble tiltalt for høyforræderi for å ha bistått Det tredje riket intellektuelt. Han ble også sperret inne på mentalsykehus i et forsøk på å bryte ham ned, men ble friskmeldt etter fire måneder. Under rettsaken mot ham i 1947 holdt han fast ved innholdet i sin nekrolog over Hitler. Hamsun mente at han gjorde det beste for folket sitt, at han trodde på Tysklands seier og at han ville hjelpe Norge å sikre en plass i det kommende Storgermanske riket.

Les også:
«Hitlers verk er et mirakel av vilje og germansk kraft»

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
8 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Norrøn
Norrøn
5 år siden

Knut hamsun. Tyskland er norges redning:
https://www.youtube.com/watch?v=DuIoZ5qXtdE

Håkon
Håkon
5 år siden
JudasGarSviker
JudasGarSviker
Svar til  Håkon
3 år siden

Videoen er fjernet fra jewtube.

Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
5 år siden

Tennerskjærende må PK-folk i akademia og litteraturens verden innrømme Hamsuns mesterskap, men samtidig må de fordømme hans politiske ståsted. Det ene henger organisk sammen med det andre, selvsagt. Mens mange forfattere idag er kameleoner og skifter farge når det passer, var Hamsun herlig utidsmessig og samtidig konsekvent.

Ganz von Selbst
Ganz von Selbst
4 år siden

Uten den store tysk kultur Norge kan ikke utvikle sin nordisk kultur, og idag der er Norge som er tyskernes redning (se f.e. min bok Norsk Volkesjel i lyset av Germansk Aand)

Oystein
Oystein
3 år siden

Fikk faktisk gåsehud av å lese denne artikkelen!
Kjempefin uttalelse fra Knut Hamsun.

JudasGarSviker
JudasGarSviker
3 år siden

Var på loppemarket for noen mnd siden og plukket opp to bæreposer med bøker for en slikk og ingenting. Mange gamle klassikere. Flere av Hamsun. Leste «Sult». Fascinerende lesning.

Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
1 år siden

Ståle Dingstad er en «litteraturviter» som en gang for alle slår fast av Hamsun ikke bare var jødehater men også ansvarlig for «det norske holocaust»; https://www.nrk.no/anmeldelser/anmeldelse_-_knut-hamsun-og-det-norske-holocaust_-av-stale-dingstad-1.15464077
Derfor bør han støtes ut av det norske litteraturparnasset, og Hamsunsenteret på Hamarøy bør nedlegges, iflg denne «eksperten», som fikk uttale seg i NRK nylig, uimotsagt av den arrogante jødedyrkeren og erkebergenseren Ole Torp.