Hjem Nyheter Norge Kommunist-monument i Oslo vandalisert

Kommunist-monument i Oslo vandalisert

GLADSAK Kommunist-monumentet som er plassert utenfor Østbanehallen var torsdag morgen vandalisert med rødmaling.

Kommunist-monumentet som står utenfor Østbanehallen og bærer navnet «Knus fascismen» ble torsdag morgen funnet tilsølt med rødmaling. Avisen Dagen spekulerer i om det var en symbolsk aksjon, ettersom det torsdag ble markert at det var 75 år siden «det norske holocaust» var i gang.

Monumentet, som er laget av kunstneren Bjørn Melbye Gulliksen og er en hyllest til den kommunistiske Osvaldgruppen som ble styrt fra Sovjet og gjennomførte terroraksjoner i Norge under andre verdenskrig. En av gruppens terroraksjoner fant sted på Østbanehallen.

Osvald-gruppen, etter gruppens leder, Asbjørn «Osvald» Sunde, ble styrt fra Sovjet og sikkerhetstjenesten NKVD. Det var den dominerende terrorgruppen i årene 1941-44 og gjennomførte over hundre sabotasjeaksjoner. Gruppens opprinnelige navn var «Organisasjonen mot fascismen og til forsvar for Sovjetunionen».

I 1954 ble «Osvald» dømt til åtte års fengsel for landsforræderi og spionasje da han også etter krigen hadde fortsatt å arbeide og spionere for Sovjetunionen.

Monumentet ble støttet av Oslo kommune og finansiert av LO.

Kilde:
Osvald-monumentet tilsølt av maling