Hjem Nyheter Kongressmedlem ville renvaske seg for antisemittisme – gikk sånn passe

Kongressmedlem ville renvaske seg for antisemittisme – gikk sånn passe

USA Alexandria Ocasio-Cortez sa at hun med sitt vertskap for mandagens livestream ønsket å vise at «man kan stå opp for palestinerne uten å være antisemitt».

Den demokratiske kongresskvinnen Alexandria Ocasio-Cortez fra New York.
Skjermdump: Nordfront.
Se video for mer info.

Alexandria Ocasio-Cortez har flere resultatløse forsøk på å engasjere seg i palestinernes sak uten å fornærme jødisk makt. På mandag var den demokratiske kongresskvinnen fra New Yorks 14. kongressdistrikt vertskap for livestreamen «Antisemittisme og kampen for demokrati» – som blant alle de forventede avvisningene av fenomenet «antisemittisme» også inkluderer noen observasjoner fra AOC om hvordan jøder bruker beskyldninger om «antisemittisme» for sine egne formål.

AOC anklages for medvirkning til «fordommer mot jøder» som angivelig blomstrer innen den pro-palestinske bevegelsen, og svarer med å distansere seg fra:

  • på den ene siden alle former for diskriminering og forakt for jøder
  • På den ene siden jødenes bruk av narrativer om antisemittisme som våpen bak ulike trusler mot mennesker som jobber for «uønskede» endringer.

«Antisemittisme, hat og vold mot jøder på grunn av deres identitet er noe ekte og veldig farlig», begynner AOC diskusjonen på en forventet måte, og legger til:

– Når det jødiske samfunnet trues, undergraves hele den progressive bevegelsen.

«Beskyldninger om antisemittisme»

Men et øyeblikk senere sier hun:

Det er også sant at anklager om antisemittisme – og til og med falske – fra politiske aktører med onde hensikter, er rettet spesielt mot fargede kvinner i en prosedyre der antisemittismeanklagenes våpen brukes til å splitte oss.

I de åtte månedene siden utbruddet av den nåværende krigen den 7. oktober i fjor har Ocasio-Cortez konstant advart mot antisemittisme, samtidig som hun har blitt stadig mer kritisk til Israels krigsinnsats og gjentatte ganger anklaget landet for å begå folkemord i Gaza. Hun er en av de mest uttalte tilhengerne av representanten Jamaal Bowman, en «progressiv» demokrat i New York som har kommet under ild for sine fordømmelser av Israels krigsforbrytelser i Gaza.

Mot dette bakteppet skiller mandagens 30-minutters direktesending seg ut, da AOCs samtalepartnere er to ekstremsionistiske jødiske aktivister som offentlig har fordømt «antisemittismen til den pro-palestinske protestbevegelsen».

Den ene, Amy Spitalnick, er administrerende direktør for Jewish Council for Public Affairs og spilte en avgjørende rolle i det vellykkede søksmålet mot arrangørene av 2017-demonstrasjonen i Charlottesville, Virginia. Den andre, Stacy Burdett, er en tidligere høytstående tjenestemann ved Anti-Defamation League og US Holocaust Memorial Museum.

–Det er en veldig åpenbar antisemittisme som faktisk dukker opp i progressive områder akkurat nå, sa Spitalnick.

– Det er mer personlig vondt å se hva som skjer i mitt eget progressive samfunn, fordi det foregår der jeg bor.

Ocasio-Cortez forteller stolt de to jødene hvordan hun den 9. oktober kraftig fordømte «den antisemittiske manifestasjonen på Time Square» dagen før, og lanserte sitt motto som har blitt mye sitert siden:

Det burde ikke være vanskelig å skru av hat og antisemittisme der vi ser det.

I livestreamen kaller AOC «antisemittisme» «et angrep på våre verdier som amerikanere – og spesielt som progressive».

– Antisemittismen er på fremmarsj i Amerika og over hele verden. Å erkjenne dette faktum tar ikke bort kampene for frigjøring, det fremmer dem faktisk, sa Ocasio-Cortez og avsluttet med ordene:

– Noe av denne diskusjonen kan være komplisert, men mye av dette er ikke komplisert i det hele tatt. Vi kan og bør utstyre oss med verktøyene for å gjenkjenne når faktisk antisemittisme er tydelig og tilstedeværende, og også hvordan vi kan kontrollere det umiddelbart.