Hjem Nyheter Norge «Konspirasjonsekspert» blant rabiate meningsmotstandere utenfor Scandza Forum

«Konspirasjonsekspert» blant rabiate meningsmotstandere utenfor Scandza Forum

5

NORGE Den norske forfatteren og frilansjournalisten John Færseth (47) skal være avslørt som den «sinte mannen med bart» som prøvde å ta seg inn på det lukkede arrangementet Scandza Forum.

Det var Johan Slåttavik som driver den alternative nyhetssiden Akroma.no som først rapporterte identiteten til mannen som dukket opp i en film publisert av Scandza Forum på YouTube. Filmen viser en krakilsk middelaldrende mann, med et aggressivt blikk i øynene, som hopper frem og tilbake mens han filmer utenfor lokalene til den akademiske konferansen. Filmen har fått mye oppmerksomhet på Internett og mange har lurt på hvem den mystiske mannen er.

Nå viser det seg at mannen er 47 år gamle John Færseth, en norsk frilansjournalist og forfatter med koblinger til venstreekstreme miljøer. Ifølge Akroma.no skal Færseth blitt sint da han ble nektet inngang til det lukkede arrangementet, som han ikke var invitert til, og skal deretter forsøkt å forstyrre arrangementet ved å filme deltagerne gjennom glasset ved inngangsdøren. Hva slags ærend den folkefiendtlige journalisten hadde ved å prøve ta seg inn på konferansen er fremdeles uvisst, men det kan spekuleres i om formålet var å kartlegge mennesker som står opp for ytringsfriheten, og som ønsker å diskutere politisk ukorrekte emner på det lovlige arrangementet.

Færseth, som i 2013 gav ut en bok om konspirasjonsteoretiske miljøer i Norge, har tidligere vært redaktør for det antirasistiske nettstedet Vepsen, som er kjent for å henge ut meningsmotstandere. Han føyer seg inn i rekken av ideologiske aktivister på venstresiden som løftes frem av gammelmedia som «eksperter» på såkalt høyreekstremisme uten at deres bakgrunn fra venstreekstreme miljøer blir nevnt. To dager etter hans bisarre opptreden utenfor Scandza Forums lokaler på Sinsen i Oslo var Færseth på plass i studio hos NRK Dagsnytt for å kommentere Scandza Forum og pågripelsen av Greg Johnson.

Skjermdump Twitter

Ifølge Akroma.no skal det ikke være første gangen den såkalte konspirasjonseksperten bruker tvilsomme arbeidsmetoder. Den norske fysikeren Olav Torheim uttaler til nettstedet at Færseth en gang presenterte seg som «polsk journalist» i et forsøk på å få ham i tale da Torheim var tilstede under den polske selvstendigshetsfeiringen i Warszawa i 2012:

– Han kom burt til meg med kamera: «Hei, er dere fra Norge?» Eg svara stadfestande. Når eg spurde attende kven han var so påstod han altso – på flytande austlandsk – at han var polsk journalist som hadde lært seg norsk, og deretter vart han burte like kjappt som han hadde dukka upp.

Færseth skal også tidligere ha presentert seg som «magiker» overfor kulturnettstedet Kulturverk i forbindelse med en svertekampanje mot nettstedet organisert av venstreekstremistene i Radikal Portal. Hans metoder skal også ha blitt kraftig kritisert i en artikkel i Dagsavisen hvor det kommer frem at han bruker merkelapper som «konspirasjonsteoretikere». «rasist», «nazist» og «høyreorienterte» om alle slags personer han ønsker å svartmale.

– Det John Færseth vil oppnå med denne brunskvettingen, er å få sine meningsmotstandere behørig stemplet, slik at de skal forbindes med noe negativt. Helst så negativt at folk skal ta avstand fra dem uten å sjekke hva de egentlig står for, skiver journalistene Tore B. Krudtaa og Trond Skaftnesmo i artikkelen.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
5 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Kim Andreassen
Kim Andreassen
2 år siden

Haha. Litt av noen rare skapninger på venstresiden. Tidligere redaktør for vepsen, det sier jo sitt.

TRD
TRD
Svar til  Kim Andreassen
2 år siden

Ligner litt på tegneseriekarakteren i «hello neighbour» ??

Grim
2 år siden

Aldri stol på en man med løsbart, med mindre det er en kvinne

Kai
Kai
2 år siden

Fyren er jo forstyrra.

JudasGarSviker
JudasGarSviker
2 år siden

Fyren har ikke rent mel i posen, men noe annet hvitt pulver, kan det virke som.