Hjem Nyheter Norden Koranbrenneren Salwan Momika flykter til Norge

Koranbrenneren Salwan Momika flykter til Norge

NORDEN Sverige har utvist den irakiske koranbrenneren Salwan Momika og gir ham ikke mulighet til å anke vedtaket. Nå sier Momika at han flytter til Norge fordi «tenkere og filosofer» ikke er velkomne i Sverige.

Momika Salwan.

Det var i februar at den svenske migrasjonsdomstolen opprettholdt en utvisningsordre av den kontroversielle koranbrenneren Salwan Momika. Bakgrunnen er at Momika søkte asyl på falskt grunnlag, samtidig som han skjulte viktig informasjon om sin bakgrunn.

Siden Momika ble kjendis i Sverige med koranbrenningene sine, har det kommet frem at han har vært kommandør for en paramilitær gruppe mistenkt for krigsforbrytelser i Irak. I tillegg har han blitt identifisert som en Mossad-agent av Irans etterretningsdepartement, selv om migrasjonsdomstolen ikke ser ut til å ha kommet med noen kommentarer til det.

Nå har retten også besluttet å ikke åpne for å anke saken mot Salwan Momika, som har fått sin flyktningstatus tilbakekalt. I går skrev Expressen også at Momika forlot Sverige tidlig onsdag morgen.

– Jeg er på vei til Norge. Sverige tar bare imot terrorister som får asyl og beskyttelse, mens filosofer og tenkere blir deportert, sier han til avisen.

Truer med ny koranbrenning hvis han ikke blir ønsket velkommen i Norge

Momika sa også at han hadde sluttet å brenne Koranen da han oppdaget at «høyreorienterte partier rettet sine angrep mot muslimske flyktninger».

– Min kamp er ikke mot muslimen, men mot islam som religion.

Men om Norge ikke ønsker den mytiske irakeren velkommen, truer han likevel med nye koranbrenninger, som tidligere var nær ved å koste Sverige NATO-medlemskapet.

– Jeg vil ikke at Sverige skal be Norge om å bruke Dublin-forordningen for å sende meg tilbake til Sverige. Hvis de gjør det, vil jeg igjen være et ansvar som krever kameraovervåking, politibeskyttelse og andre ting. Hvis de gjør det, vil jeg kanskje utøve mine rettigheter til ytringsfrihet igjen, sier han til Expressen.

Hvis han blir ønsket velkommen i Norge derimot, vil han «respektere landets lover og hva landet bestemmer».

– Hvis de sier at det skader landet, vil jeg ikke brenne Koranen.

Ifølge migrasjonsdomstolens avgjørelse kan ikke Momikos deportasjon til Irak håndheves for øyeblikket, da han risikerer «forfølgelse eller annen beskyttelsesbasert behandling» i hjemlandet, der en pris har blitt satt på hodet hans. Før han forlot Expressens reporter, la Momika også til at han «har en følelse» av at han «vil bli drept i år».