Hjem Nyheter Kosovos parlament skal stemme over homofile ekteskap

Kosovos parlament skal stemme over homofile ekteskap

LHBTQP+ På Balkan, til tross for stor folkelig motstand, kan Kosovo bli det første muslimske landet som legaliserer likekjønnede «ekteskap». Ifølge en anonym kilde har statsministeren lovet å utlyse nyvalg dersom det stemmes imot lovendringen.

Homolobbyen. Foto: CC Public Domain.

I februar stemte Hellas for å bli det første ortodokse kristne landet som legaliserte homofile ekteskap. Nå kan et annet land på Balkan gå samme vei, om Kosovos parlament vil ta stilling til saken. Ifølge jødiske Reuters er det ikke klart nøyaktig når avstemningen vil finne sted, men landets statsminister Albin Kurti sa i april at det «vil skje snart».

Hvis ja-siden vinner avstemningen, vil Kosovo bli det første landet i verden med muslimsk flertall som tillater homofilt ekteskap. Lovendringen har imidlertid møtt betydelig motstand, blant annet fra muslimske konservative stemmer i parlamentet.

– Vi ønsker ikke at press fra en liten gruppe skal trumfe flertallets verdier, sier Duda Balje i Kosovos Sosialdemokratiske union.

En anonym kilde fra regjeringspartiet Vetëvendosje! (VV) sier at statsministeren prøver å overbevise opposisjonen om å stemme for lovendringen. Han sier at han vil gå så langt som å love å utlyse nyvalg i håp om å få godkjent homofile bryllup i landet.