Hjem Nyheter Kraftig jødisk overrepresentasjon blant Storbritannias rikeste

Kraftig jødisk overrepresentasjon blant Storbritannias rikeste

STORBRITANNIA Jøder har en stor overrepresentasjon blant Storbritannias mest velstående, hvilket avsløres når The Sunday Times lister opp landets hundre rikeste mennesker og familier.

Den svenskfødte jøden Johan Eliasch er med på listen over Storbritannias hundre rikeste personer. Foto: Julia Moraes / Ag. ISTOé (CC-BY-SA-4.0) / Redigert av Frihetskamp.

The Sunday Times publiserte nylig avisens «Rich List» over Storbritannias rikeste mennesker og familier år 2020. Mest påfallende er den kraftige overrepresentasjonen av jøder i toppen av listen, samt at personer med britisk bakgrunn utgjør en minoritet av landets rikeste.

Av de hundre fremste plasseringene på listen består minst 25 av jøder, til tross for at jøder kun utgjør 0,3 prosent av befolkningen i Storbritannia.

Flere av de andre topplasseringene innehas dessuten av personer samt familier med inngifte jøder. Milliardæren Alisher Usmanov, som man finner igjen på listens syvende plass, er eksempelvis gift med jødinnen Irina Viner og på trettende plass finner man igjen svensk-ætlingen Märit Rausing med familie. I familien inngår datteren Sigrid Rausing som er gift med jøden Eric Abraham, samt sønnen Hans Kristian Rausing som var gift med jødinnen Eva Kemeny fram til hennes død i 2012, som følge av deres omfattende misbruk av heroin og kokain.

Bare omlag en tredjedel av de hundre fremste plasseringene på listen består av etniske briter. Blant annet kommer minst 20 av de øvrige fra andre europeiske land, elleve fra India, fem fra Midtøsten og to fra Kina.

En av jødene på listen er milliardæren Johan Eliasch, født i Sverige, tidligere leder for MUF i Djursholm og administrerende direktør for sportsforetaket Head. Han regnes ofte også som en av de rikeste personene i Sverige, som følge av sitt doble statsborgerskap.

En annen blant jødene, Tony Murray, født Gaston Jacques Kalifa, er den første hundreåringen på listen, men han har ingen planer med å slutte og tjene penger. I en kommentar til The Jewish Chronicle sier han: «Hva skal jeg gjøre om jeg trekker meg tilbake? Å danne forretninger er hva jeg gjør».

Den tidligere eldste personen på listen var den jødiske mangemilliardæren Sir Bernard Schreier, som døde 95 år gammel i 2014.

Jødene blant de 100 rikeste i Storbritannia år 2020 er følgende:

3. David og Simon Reuben
4. Sir Leonard Blavatnik
10. Mikhail Fridman
11. Roman Abramovich
23. Nicky Oppenheimer med familie
29. Stephen Rubin med familie
34. Joe Lewis
36. Ian og Richard Livingstone
37. Laurence og Francois Graff
38. Teddy Sagi
39. Nathan Kirsch
41. Eddie og Sol Zakay
44. Mark Scheinberg
45. Moshe Kantor
47. Mark Pears med familie
48. Idan Ofer
51. Sir Michael Moritz og Harriet Heyman
54. Jaime Gilinski
55. Inna Gudavadze med familie
60. Tony Murray med familie
62. Johan Eliasch
66. Benzion Freshwater med familie
70. Richard Desmond
77. Bernard Lewis med familie
95. Poju og Anita Zabludowicz