Hjem Nyheter Norden Kraftig økning av «utviklingshemmede» i Sverige

Kraftig økning av «utviklingshemmede» i Sverige

SVERIGE Statistikk fra Socialstyrelsen viser at intellektuelle funksjonsnedsettinger har økt markant siden 2008.

Socialstyrelsen. Foto: Ankara, (CC BY-SA 3.0).

Psykologtidningen rapporterer at antallet voksne pasienter med mindre intellektuell funksjonsnedsetting har økt markant siden 2008.

Ifølge Socialstyrelsen var det da 1 133 voksne i landet med diagnosen. I 2020 hadde tallet økt til 3 114 personer. Regner man med andelen voksne i befolkningen så innebærer det en økning på 143 prosent.

Socialstyrelsen peker på at eldre definisjoner av diagnosen anses være mangelfulle, men mener likevel at den statistiske økningen er bemerkelsesverdig.

– Åpenbart har det skjedd en økning. Det haster og se mer på det her, sier Peter Salmi som er utreder i psykiatri ved Socialstyrelsen, til Aftonbladet.

Enorm økning i visse regioner

Økningen er dog ikke like stor i alle regioner. Örebro län (fylke) er en av de som har stukket ut med en økning på 617 prosent siden 2008. Ifølge Salmi kan det komme av at definisjonen til diagnosen har blitt forandret.

– I visse regioner skjer økningen i forbindelse med oppdateringen av diagnosemanualen. Før oppdateringen innebar en intelligenskvotient under 70 at man automatisk ble klassifisert som at man hadde mindre intellektuell funksjonsnedsetting. Med oppdateringen slapp man litt fokus på dette tallet og la i stedet mer fokus på hvordan man fungerer i hverdagen.