Hjem Nyheter Globalt Kreftfremkallende Roundup-kjemikalie påvist i frokostblandinger for barn

Kreftfremkallende Roundup-kjemikalie påvist i frokostblandinger for barn

0

HELSE I en ny test av havrefrokostblandinger har høye nivåer av det kreftfremkallende Mosanto-kjemikaliet glyfosat blitt påvist.

Illustrasjonsbilde: David Dees

Det er den amerikanske miljøorganisasjonen The Environmental Working Group (EWG) som har testet 21 havre-frokostblandinger, og påvist den kreftfremkallende substansen glyfosat i alle. Glyfosat er den aktive substansen i pesticidet Roundup, som har blitt markedsført og solgt av den beryktede bedriften Monsanto siden 70-tallet.

I 2018 ble Monsanto kjøpt av det tyske selskapet Bayer, som har ført flere rettssaker hvor Roundup har blitt anklaget for å ha gitt de fornærmede kreft. Senest i mai i år tapte selskapet i retten i California og ble dømt til å betale to milliarder dollar til et par som fikk kreft etter å ha brukt Roundup i flere tiår.

EWGs eget grensenivå for konsumpsjon av glyfosat for barn, 0,16 mg/kg, var overskredet i alle bortsett fra to tester. Cheerios var et av produktene med høyest nivå av glyfosat, på 0,729 mg/kg.

– Glyfosat-nivåene i rapporten er mye lavere enn de strenge grensene fastslått av Environmental Protection Agency (EPA) for beskyttelsen av menneskelig helse. Selv med det høyeste nivået rapportert av EWG (0,833 mg/kg) må en voksen spise 71,5 kg av det havrebaserte produktet hver dag resten av livet for å nå de strenge nivåene satt av EPA, sa en talsmann fra Bayer til RT.

EPA, som er en amerikansk føderal etat med ansvar for miljøvern, anser ikke glyfosat som kreftfremkallende. Organisasjoner som Verdens helseorganisasjon (WHO), International Agency for Research on Cancer (IARC) og Californias miljøhelsefarevurdering er dog uenig. EPAs nøytralitet angående glyfosat er omstridt, og kritikere har anklaget etaten for å gå i ledtog med Bayer.

«[EPA] har blitt tatt i å samarbeide med Monsanto for å fremme påstanden om at kjemikaliet er trygt», skriver Olga Naidenko og Alexis Temkin fra EWG.

Bayer på sin side mener at EWG har «en lang historie med spredning av misinformasjon om pesticidrester».

EWG har bedt EPA om å gjeninnføre nivået for glyfosat i havre fra 1993, som er mye strengere enn dagens nivå.

I Norge ligger grensenivået på daglig inntak, som er fastlått av EU, på 0,5 mg/kg.

I fjor ble det funnet spor av glyfosat i importerte matvarer til Sverige, med nivå under grensenivået. Et av produktene som ble testet var Cheerios, som i EWG sin test hadde høyere nivå enn grensenivået.

Matvarene som ble testet i Sverige var dyrket i blant annet Europa, og anbefalingen for å unngå glyfosat var å kjøpe svensk, økologisk mat.