Hjem Nyheter Globalt Krever unntak for å kunne nominere Zelensky til «Nobels fredspris»

Krever unntak for å kunne nominere Zelensky til «Nobels fredspris»

0

NOBELS FREDSPRIS Selv om fristen for nominasjoner var for litt over halvannen måned siden, prøver 36 europeiske politikere å presse gjennom sine favoritters kandidatur til den berømte «fredsprisen» i Alfred Nobels navn.

Ukrainas jødiske president,Volodomyr Zelenskyj.  Foto: (CC BY 4.0)

I et brev til Den Norske Nobelkomité, publisert torsdag, ber 36 nåværende og tidligere europeiske politikere komiteen forlenge fristen for nominasjoner til fredsprisen, slik at «Volodomyr Zelensky og det ukrainske folk» kan bli inkludert blant kandidatene.

Siste dato for nominasjoner var egentlig 31. januar i år – nesten en måned før starten på krigen i Ukraina.

«Vi mener at nå er det rette tidspunktet for å vise folket i Ukraina at verden er på deres side», står det i brevet, som krever en forlengelse av nominasjonsperioden:

«Vi oppfordrer derfor ydmykt dere i komiteen til å vurdere å forlenge og dermed gjenoppta nominasjonsprosedyren for Nobels fredspris frem til 31. mars 2022, for å muliggjøre en nominasjon av president Zelensky og folket i Ukraina».

Den Norske Nobelkomité, som utpeker fredsprisvinneren, har foreløpig ikke kommentert om man velger å imøtekomme politikernes ønske.

I brevet forsøker avsenderne å overtale komiteen til å fravike sine foreskrevne regler for nominasjoner:

«Selv om vi er klar over at dette vil være et brudd på den foreskrevne prosedyren, mener vi at det kan rettferdiggjøres av den nåværende enestående situasjonen. Det er vår demokratiske plikt å stå opp mot autoritarisme og støtte et folk som kjemper for demokrati og deres rett til selvstyre».

Hvis nominasjonen vurderes, vil «Zelensky og det ukrainske folket» konkurrere om 2022-prisen mot kandidater som NBA-spilleren Enes Kanter Freedom og Jared Kushner, tidligere rådgiver i Det hvite hus.

Ifølge offisiell statistikk har Ukraina hatt seks nobelprisvinnere tidligere.

Ingen ukrainere har noen gang blitt tildelt fredsprisen til minne om Alfred Nobel, men en rekke jøder har mottatt den.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg