Hjem Nyheter Norge Krigsalliansens generalsekretær nominert til Nobels fredpris

Krigsalliansens generalsekretær nominert til Nobels fredpris

NOBELS FREDPRIS Abid Raja har nominert NATO-sjef Jens Stoltenberg til Nobels fredspris. Er stolt av å «være norsk», med Jens Stoltenberg som «fredsmekler».

Jens Stoltenberg (t.v) og NATO jobber for fred og demokrati i verden, hevder Abid Raja (t.h). Foto (redigert): BjoertvedtCC BY-SA 3.0/venstre.noCC BY-SA 2.0/hotpot.ai.

Pakistaneren Abid Raja, nestleder i Venstre (V), sier han blir stolt av å være norsk når han ser det NATO-sjef Jens Stoltenberg utfører i verden.

– Ingen har jobbet mer for å få til fred og demokrati i Europa og verden det siste året, enn Jens Stoltenberg. Derfor er det helt naturlig at Venstre foreslår at han får fredsprisen i år, sier Raja til VG.

Rajas formelle begrunnelse for forslaget lyder:

Jens Stoltenberg har jobbet intenst for fred i Europa, jobbet iherdig for å bygge ned konflikt, og bygge samhold mellom land i regionen. Det er få andre som har gjort mer for verdensfreden i året som har gått enn Stoltenberg.

Stoltenberg har utvist svært god dømmekraft, vært utholdende, og fått mange verdensledere til å endre syn, og klart å skape endringsprosesser fra USA til Tyrkia, og fått til substansielle resultater, ved å stødig manøvrere i diplomatisk og storpolitisk minefelt.

Stoltenberg har vært kompromissløs i møte med det totalitære, og har ikke skygget banen for å målbære det vanskelige.

Raja hevder videre at Stoltenberg og NATO har jobbet iherdig for å bringe fred til Ukraina, det til tross for krigsalliansen NATOs provokative ekspansjon og fortsatt ønske om å ha det ukrainske folk i krig, stikk i strid med det som senere har kommet frem av Ukrainas ønske i krigens startfase.

– Utenfor Ukrainas grenser er det ingen som har jobbet mer for det enn ham, gjennom kløkt, logikk og følelser – og aldri går trøtt. Han jobber utrettelig for fred for Ukraina og er den utenfor Ukraina som har vært og er den viktigste kraften for fred. Jeg blir så stolt av å være norsk når jeg ser Stoltenberg på verdensscenen, sier Raja.