Hjem Nyheter Krigssimulator: Krig om Taiwan skulle koste dyrt

Krigssimulator: Krig om Taiwan skulle koste dyrt

GEOPOLITIKK Ifølge en krigssimulator som tenketanken CSIS har kjørt skulle Kina per i dag ikke kunne gjenerobre Taiwan militært. Det skulle derimot føre til store tap for ikke bare Kina, men også USA, Japan og Taiwan.

Folkets frigjøringshær under en militærparade. Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons.

Det er tenketanken The Center for Strategic and International Studies (CSIS) som har kjørt en krigssimulator 24 ganger med scenarioet at Kina forsøker å ta kontroll over Taiwan militært i 2026. I nesten samtlige kjøringer sluttet krigen med fortsatt selvstyre i Taiwan, men store tap for alle innblandede: Kina, USA, Taiwan og Japan, skriver CNN, som har fått se en forhåndsrapport.

Ifølge tenketankens rapport skulle USA tape minst to hangarskip og ca. 3 200 soldater i løpet av bare tre ukers kamp – noe som er nesten halvparten av hva de tapte i løpet av sin 20 år lange krig i Afghanistan.

«USA og Japan taper flere dusin skip, hundretalls kampfly og tusentalls soldater. Slike tap skulle skade den amerikanske stillingen globalt i flere år», står det i rapporten som også tillegger at kineserne troligvis skulle angripe amerikanske militærbaser på hjemmebane.

Også Kinas hær skulle få skikkelig med juling ved en invasjon av den de facto selvstyrende øyen. Kinas mektige marine skulle ligge «i ruiner» og de skulle tape oppimot 10 000 soldater, 1500 kampfly og 138 skip.

Et ødelagt Taiwan

Selv om Kina med største sannsynlighet skulle mislykkes med å underkue Taiwan hvis globalistisk støtte kommer til unnsetning skulle den selvstyrende øyen og dens befolkning bli den største taperen.

«Mens Taiwans militære skulle stå ubeseiret er den veldig ødelagt og satt til å forsvare en ødelagt økonomi på en øy uten elektrisitet og grunnleggende tjenester», står det i rapporten som CNN siterer. Taiwan skulle tape 3 500 soldater og 26 taiwanske marineskip skulle ligge på Taiwanstredets bunn.

Til tross for det dystre resultatet av simuleringen skriver CSIS i rapporten at de ikke vil antyde at en krig i Taiwan er uunngåelig eller sannsynlig. I stedet skriver de at den kinesiske ledelsen «kanskje implementerer en strategi med diplomatisk isolasjon» og «økonomisk tvang».

Kinas president Xi Jinping har uttrykkelig sagt at de søker en «fredelig gjenforening» med Taiwan, men at de absolutt ikke utelukker å gjøre det med tvang. Hvis noen skulle forsøke å gjennomføre en definitiv separasjon mellom fastlands-Kina og Taiwan vil Kina ifølge XI «kjempe til enhver pris og vedta alle nødvendige tiltak for å knuse hvert eneste forsøk».

Kan ikke sammenliknes med krigen i Ukraina

Ifølge rapporten vil vesten ikke kunne pumpe Taiwan med våpen og utstyr som de har gjort med Ukraina når krigen vel har begynt, ettersom øyen raskt vil bli fullstendig isolert. Taiwanerne vil altså måtte nøye seg med «det de har» ved invasjonstilfellet.

Rapporten oppgir også at det skulle bli en «dyr seier» for USA om de gir seg på Kina og at amerikanerne på lang sikt skulle tape mer enn de beseirede kineserne, skriver Nordfront.