Hjem Nyheter Norden Kristersson åpen for atomvåpen i Sverige

Kristersson åpen for atomvåpen i Sverige

SVERIGE Den svenske regjeringen har nektet å inkludere et unntak for atomvåpen i den kritiserte «forsvarsavtalen» med USA. Nå har statsminister Ulf Kristersson avslørt hvorfor.

Ulf Kristersson vil se atomvåpen i krigstid.
Foto: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0) /Public domain

Den sterkt kritiserte forsvarsavtalen med USA inneholder ingen unntak for atomvåpen. Det betyr at amerikanerne kan plassere hvilke våpen de vil på svensk territorium – inkludert masseødeleggelsesvåpen – i motsetning til de andre nordiske landene som har innført unntak i sine respektive avtaler.

Tidligere har den svenske regjeringen avfeid all kritikk av dette ved å si at «det er bred enighet» mot atomvåpen i Sverige og at dette fortsatt «ikke er relevant». Men i et intervju med P1 Morgon avslører statsminister Ulf Kristersson (M) nå at han faktisk ønsker å se atomvåpen i Sverige.

Når han blir presset på spørsmålet om atomvåpenspørsmålet kan bli «revurdert», svarer han at amerikanske atomvåpen bør transporteres til Sverige midt i en rasende krig.

– Hvis det blir krig da… Hvis det blir krig her på vår jord, som Sverige trekkes inn i etter et angrep fra andre, så blir det en helt annen situasjon, sier statsministeren.

Kristersson hevder også at det er opp til Sverige og ikke USA å bestemme når atomvåpen skal plasseres på svensk jord fordi det er «krystallklart» at «Sverige bestemmer over svensk territorium».

– Det er helt entydig, selv ikke de som vil misforstå dette kan lykkes, hevder han.

Men dersom det blir krig må de «demokratiske landene» ifølge Kristersson «i siste instans kunne forsvare seg mot land som kan true med atomvåpen».

– Men hele vårt NATO-medlemskap og hele vårt svenske forsvar har som mål å forhindre at den situasjonen skjer. Hadde Ukraina vært medlem av NATO, hadde de ikke blitt angrepet av Russland, sier statsministeren.