Hjem Nyheter Europa Kroatia truer med å ikke slippe Finland og Sverige inn i NATO

Kroatia truer med å ikke slippe Finland og Sverige inn i NATO

1

NATO Kroatia truer med å ikke slippe Finland og Sverige inn i NATO, med mindre Bosnia-Hercegovina opphever en «anti-kroatisk» lov.

Kroatias president Zoran Milanović. Foto: PES Communications, (CC BY-NC-SA 2.0).

Kroatias president Zoran Milanovic har i en uttalelse sagt at nabolandet Bosnia-Hercegovina må endre sin valglov, som han mener diskriminerer kroatene i landet.

Dersom dette ikke skjer, bør Kroatia protestere ved å ikke slippe Finland og Sverige inn i NATOs krigsallianse, sa han i en uttalelse. Han oppfordrer parlamentet til å stemme mot de nordiske landenes søknad dersom Bosnia-Hercegovina ikke etterkommer deres krav.

– Hvis du spør meg, … la dem bli med i NATO. Men så lenge spørsmålet om valget i Bosnia-Hercegovina ikke er løst – så lenge ikke amerikanerne, britene, tyskerne, hvis de kan og vil, tvinger [regjeringen i Bosnia-Hercegovina] til å endre valgloven de neste seks månedene og gir kroatene deres grunnleggende rettigheter – så burde ikke Sabor [Kroatisk parlament] ratifisere noens inntreden i NATO, sa presidenten.

At Finland og Sverige i det hele tatt skal slutte seg til NATO, beskriver Milanovic som «et ekstremt farlig steg», og insisterer på at dersom de skal være med må de «be amerikanerne løse dette».

For at nye land skal bli med i NATO, må parlamentene i alle eksisterende medlemsland godkjenne søknaden deres. Nå er det en sjanse for at Sverige og Finlands forventede søknader kan stoppes av Kroatia.

Det var på mandag at media avslørte Sverige og Finlands planer om å bli med i NATO i midten av mai.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
trackback
8 måneder siden

[…] Kroatia truer med å ikke slippe Finland og Sverige inn i NATO […]