Hjem Nyheter Globalt Kryptosvindelen og hvitvaskingsmaskinen FTX

Kryptosvindelen og hvitvaskingsmaskinen FTX

ØKONOMI En av de største kryptobørsene, FTX, er konkurs, dets direktør Sam Bankman-Fried er på rømmen og hundretusener av mennesker verden rundt har mistet store pengesummer. Implikasjonene er mange og trådene spinner et intrikat nett, og noe komplett og uttømmende bilde vil vi nok aldri få; de impliserte er for mektige og konsekvensene av en uhildet og objektiv etterforskning vil også ha store, geo-politiske ringvirkninger.

Tony Blair, Bill Clinton og Sam Bankman-Fried Skjermdump fra Linkedin

FTX var den nest største kryptobørsen målt etter pengebeholdningen, det var der de største pengene ble benyttet til kjøp og transaksjoner. Selskapet ble etablert i 2019, i ukene etter at Joe Biden lanserte sitt kandidatur som president, og børsen opplevde en (uforklarlig) eksplosiv vekst. Årsaken til kollapsen er sammensatt, men to hendelser ser ut til å være utløsende: et kraftig verdifall, devaluering, for selskapets egen krypto, kalt FTT; samtidig ble det kjent at SBF var under etterforskning for å ha tatt ut enorme summer fra selskapet og overført dette til kjærestens eget selskap, begge registrert på Bahamas.

I en nasjon hvor jødene utgjør ca. 2% av befolkningen, utgjør de 100% av styret i FTX. Eller som Dave Chapelle påpekte: «If they’re Black, it’s a gang. If they’re Italian, it’s a mob. If they’re Jewish, it’s a coincidence and you should never speak about it.» Skjermdump fra Twitter

Sammenfallet i tid for opprettelsen av FTX med Bidens kandidatur er alt annet enn tilfeldig: direktøren av kryptobørsen, Sam Bankman-Fried («SBF»), har siden oppstarten blitt listet som Demokratenes største sponsor, bare slått av George Soros. Ikke dårlig for en relativt ukjent jødisk professorsønn som har brukt sitt korte voksne liv på å spekulere i penger og krypto. Hele 40 millioner dollar ga Bankman-Fried til Demokratenes valgkampanje i 2022 alene, og han forpliktet seg til vanvittige 5 milliarder dollar frem mot presidentvalget i 2024.

Nå viser det seg imidlertid at dette ikke dreier seg om Bankman-Frieds egne, private penger, selv om han også er anklaget for å ha en digital bakdør til FTX hvor han tok ut store summer til egne formål. FTX ble nemlig etablert som en veritabel hvitvaskings-maskin som involverer deler av den amerikanske politiske og økonomiske eliten, FTX og Ukraina.

Biden, Zelenskyj og Bankman-Fried. Skjermdump fra Twitter

Tidligere i år gikk FTX offentlig ut og bekjentgjorde at selskapet og Ukrainske myndigheter sammen hadde lansert en dedikert tjeneste hvor man kunne donere til den ukrainske krigsinnsatsen ved å kjøpe krypto gjennom selskapet. Kryptoen skulle så overføres til Ukraina og omgjøres til kontanter for innkjøp av krigsmateriell. Man skulle «omgjøre bitcoin til kuler» som det het, og 7 juli i år annonserte man at ca. 55 millioner dollar var samlet inn. Dette er da som vi ser omtrent den summen som ble donert til Demokratene.

Svært lite, om noe, av midlene ble da faktisk benyttet til krigsinnsatsen og til å hjelpe de ukrainske soldatene på frontlinjen. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har på sin side kjøpt en eiendom i Tel Aviv, Israel, til sine foreldre for ca. 80 millioner norske kroner (der blir de for øvrig nærmeste nabo til den ukrainske, jødiske oligarken Ihor Kolomoisky som etablerte de fleste av Ukrainas «nasjonalistiske» bataljoner, blant disse Azov og Høyre Sektor).

Den eksplosive veksten til FTX i oppstarten skyldes mest trolig store innskudd og kjøp fra privatpersoner og statlige institusjoner som hadde forpliktet seg tidlig, nettopp for at disse midlene skulle stilles til disposisjon for Demokratene senere, uten offentlig innsyn. Det spekuleres også i om store deler av donasjonene som er gitt av de amerikanske føderale myndighetene også endte opp på kryptobørsen. Bankman-Fried familien har for øvrig siden Joe Bidens innsettelse nærmest hatt klippekort til Det hvite hus, uten at noen helt kunne peke på hvorfor, men FTX er nok en stor del av årsaken.

Hva skjer videre? Dette er potensielt en av de største økonomiske skandalene i moderne amerikansk historie, større enn jødiske Bernie Madoffs pyramidespill. Bankman-Fried er på rømmen, men er stevnet av retten i Bahamas for utallige forhold. I motsetning til Bernie Madoff er det imidlertid denne gangen store politiske skygger som henger over sakskomplekset, og de potensielle konsekvensene er for store til at man noensinne vil få et komplett bilde. Et av de store kjernespørsmålene er hvor mye av de donerte pengene for Ukrainas krigsinnsats gikk tilbake til Demokratene, og hvor mye havnet i lommene på enkeltindivider som Bankman-Fried og Zelenskyj? Konkursen er nevnt blant mediene som tar seg av økonominyheter, som seg hør og bør gitt sakens karakter og omfang, men koblingen til Ukraina og Demokratene er så og si alltid fraværende i disse.

FTX var også på listen over Klaus Schwab sitt WEF som en samarbeidspartner, men WEF har nå fjernet denne informasjonen fra sine hjemmesider.