Hjem Nyheter Globalt Kunstig befruktning normen i 2045?

Kunstig befruktning normen i 2045?

MILJØ Kommer sædkvaliteten å bli dårligere de kommende årene så mye at vi blir mer eller mindre infertile på grunn av kjemikalier?

Illustrasjon av menneskelig sperm. Bilde: Sebastian Kaulitzki/Shutterstock

Ifølge Shanna Swan, professor ved Mount Sinai School of medicine, kommer majoriteten av graviditeter å behøve assistert befruktning i 2045 på grunn av et synkende antall sædceller hos menn. I sin nyutgitte bok, «Count Down», beskriver hun en akutt påvirkning av kjemikalier som særlig plast har på foster.

I et intervju i The Guardian forklarer hun at ftalater og bisfenol som brukes i ulike plastmaterialer påvirker både testosteron og østrogen, men har mest ødeleggende konsekvenser for menn og fremst mannlige foster.

Allerede i 1974 kunne man se i undersøkelser at sædkvaliteten og antall spermier begynte å forverre seg. Denne dramatiske forverringen skjer spesielt i den vestlige verden og på enkelte steder har antall spermier synket over 50% ifølge en undersøkelse fra 2011. Jødiske forskere påpeker at dette er noe som rammer særlig vestlige menn.

En annen alarmerende oppdagelse som Shanna Swan har gjort er at den anogenitale avstanden (AGD), det vil si avstanden mellom anus og kjønnsorganet, også begynner å forandres. Dette er en fingervisning om androgen-nivået eller de mannlige kjønnshormonene hos et foster. Om menn har kortere AGD innebærer det mindre fruktbarhet og dårligere sædkvalitet. Dette har det vært studert på siden starten av 2000 og man har også sett forandringer på dette området.

Hvorvidt den vestlige verden kommer tvinges til å være avhengig av adopsjoner fra den tredje verden eller kunstige befruktninger gjenstår å se.