Hjem Nyheter Kyrylo Budanov et «legitimt mål» for det russiske militæret

Kyrylo Budanov et «legitimt mål» for det russiske militæret

UKRAINAKONFLIKTEN Etter forrige ukes terrorangrep i Moskva har den ukrainske sikkerhetstjenesten blitt identifisert som initiativtakerne. Nå er også den beryktede spionsjefen Kyrylo Budanov offisielt identifisert som et mål for russiske hevnangrep.

Kyrylo Budanov er sjef for den ukrainske sikkerhetstjenesten (GUR).
Foto: Ukrainas försvarsministerium.

De siste dagene har flere høytstående personer i Russland pekt på Ukraina som initiativtaker til forrige ukes terrorangrep i Moskva, som så langt har krevd 140 liv. Aleksandr Bortnikov, sjef for den russiske sikkerhetstjenesten FSB, sa under en pressebrifing tirsdag at de radikale islamistene som utførte angrepet hadde støtte fra både vestlige og ukrainske sikkerhetstjenester.

Nå kommer det også frem at generalløytnant Kyrylo Budanov, som er sjef for Ukrainas militære sikkerhetstjeneste GUR, har blitt pekt ut som et legitimt mål av Bortnikov.

– De som begår forbrytelser mot Russland og russiske borgere er legitime mål, sa Bortnikov tirsdag.

På spørsmål fra journalister om hvorfor Budanov fortsatt er i live, svarte FSB-sjefen kryptisk at den muligheten «fortsatt ligger foran oss».

FSB har foreløpig ikke lagt frem noen bevis for ukrainsk involvering i angrepet, men under tirsdagens pressekonferanse var det en selvsikker Bortnikov som pekte ut terroristenes oppdragsgivere. Både GUR og Ukrainas sivile sikkerhetstjeneste SBU vil også bli klassifisert som terrorister i Russland, ifølge Bortnikov.

Spionsjefen som liker mørket

Under konflikten i Ukraina har Budanov blitt en mytisk mann. Da Financial Times intervjuet ham i januar, beskrev avisen hvordan Budanov tok imot besøkende i et «mørkt rom» fullt av religiøse ikoner og patriotisk kunst.

– Jeg liker mørket, forklarte Budanov om den merkelige situasjonen.

GUR-sjefen har allerede overlevd dusinvis av attentatforsøk, ifølge Financial Times, hvorav det nærmeste var en bilbombe som eksploderte for tidlig. Hans kone har også vært nær ved å dø av en forgiftning, som mange hevder var rettet mot Budanov selv.

I et annet intervju med britiske The Times i fjor skrøt Budanov åpent av at GUR angriper sivile mål i Russland. Han ønsket ikke å ta på seg noen spesifikk handling, som drapet på filosofen Aleksandr Dugins datter Daria Dugina, men sa at det gjelder alle «høyprofilerte saker som alle vet om gjennom mediedekning».

– Disse sakene vil fortsette. Slike mennesker vil få en velfortjent straff. Den passende straffen kan bare være likvidasjon, og jeg vil sørge for at det skjer, fortsatte Budanov.

I januar hadde han samme beskjed til Financial Times:

– Vi ser ingen drastiske endringer med det første. Alt vi har gjort tidligere, vil vi fortsette å gjøre.

Budanovs nestkommanderende, Vadjim Skibitskyj, har forklart i et intervju med tyske Welt at GUR ser sivile mål som legitime. Fremfor alt de som åpent støtter Russlands krig i ord og handling.

– Vi er i krig, og dette er våre fiender, sa Skibitskyj.