Hjem Nyheter Europa Latvia avviser FNs migrasjonsavtale

Latvia avviser FNs migrasjonsavtale

LATVIA Latvias parlament har stemt imot å undertegne FNs migrasjonsavtale. Statsminister Maris Kucinskis sier han vil respektere parlamentets avgjørelse.

Maris Kucinskis
Maris Kucinskis. Foto: Reinis Inkēns (CC BY-SA 2.0)

Det var på torsdag at Latvia annonserte at parlamentet har stemt imot å signere FNs migrasjonsavtale, den såkalte selvmordsavtalen. Statsminister Maris Kucinskis sverget tidligere i uken å «følge parlamentets avgjørelse, uansett utfall».

Parlamentsmedlem Dagmara Beitnere-Le Galla fra Det nykonservative parti uttalte at avtalen er «veldig dårlig forberedt til å være et dokument som kan få store konsekvenser over hele verden».

Latvia er det andre baltiske, og det siste i en rekke land, som trekker seg fra avtalen. På onsdag ble det klart at Litauen ikke vil signere avtalen, men landet vil dog godkjenne den muntlig. Tidligere denne måneden erklærte Italia at de hverken vil signere avtalen eller sende representanter til FN-møtet i Marrakech hvor avtalen skal signeres førstkommende mandag.

FN-avtalen om migrasjon tar sikte på å gjøre migrasjon til en menneskerettighet og vil underskrives av de fleste FN-land på mandag. Flere og flere land trekker seg dog fra avtalen, hvorav flere med begrunnelse at de ikke vil overgi kontrollen av sine grenser til FN.