Hjem Nyheter Lavrov: «Atomkrig har ingen vinner»

Lavrov: «Atomkrig har ingen vinner»

UKRAINAKONFLIKTEN Russlands utenriksminister avfeier uroen om at landet kommer til å bruke atomvåpen, nekter for anklagene om russiske krigsforbrytelser og mener å kunne forklare den dårlige dømmekraften som Ukrainas president ifølge ham lider av.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Skjermbilde: Youtube.

I et intervju med CNN på fredag uttrykte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sterk uro over Russlands krigføring i Ukraina fremover. Han advarte blant annet for at Russland skal bruke atomvåpen i løpet av en snar fremtid og krevde at verden rundt planlegger deretter.

En som imidlertid har veldig liten tiltro til Zelenskyjs dømmekraft, i denne saken så vel som i andre, er Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, som i en samtale med India Todays utenriksredaktør Geeta Mohan «insinuerer» at den jødiske presidenten er en alkoholiker og narkotikamisbruker:

– Han sier mye rart. Hva han sier avhenger av hva han drikker eller hva han røyker.

Lavrov understryker senere at «det ikke finnes noen vinnere» i en atomkrig og forsikrer at Russland under sin operasjon i Ukraina selvfølgelig kommer til å holde seg til konvensjonelle våpen.

Denne operasjonen har nå ifølge den russiske ministeren ifølge planen nådd det stadiet hvor alle krefter konsentreres på «den nødvendige og totale befrielsen av de østlige prorussiske utbryterrepublikkene Donetsk og Lugansk».

«Aggressive NATOs bevegelse østover motiverer oss»

På spørsmål om Russlands beveggrunner for å gå inn i Ukraina svarer utenriksministeren:

Den virkelige årsaken er de fleste lands selvtilfredshet etter andre verdenskrig. De brøt sine løfter til den russiske ledelsen og begynte å flytte NATO østover etter at Sovjetunionen hadde forsvunnet. De påsto at dette er en defensiv allianse, som ikke utgjør noen trussel mot russisk sikkerhet.

Lavrov fornekter i intervjuet alle anklager om krigsforbrytelser begått av den russiske arméen og hevder:

Vår armé har kun rettet seg på militær infrastruktur og ikke på sivile mål. Den ukrainske arméen har brukt sivile som menneskeskjold.