Hjem Nyheter Lavrov: «Ferdig med vestlig samarbeid – i minst én generasjon»

Lavrov: «Ferdig med vestlig samarbeid – i minst én generasjon»

RUSSLAND Utenriksminister Sergei Lavrov forsikret journalister på lørdag at Russland ikke vil vurdere Vesten som en partner i overskuelig fremtid, gitt utviklingen av den pågående proxy-konflikten.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: FN (CC BY-NC-ND 2.0).

Russiske toppembetsrepresentanter, inkludert president Vladimir Putin, har gjentatte ganger beskrevet Moskvas pågående militærkonflikt med Kiev som en proxykrig NATO og Vesten fører mot Russland.

Som et kjennetegn ved dette angir de den materielle hjelpen, opplæringen og etterretningen som USA og flertallet av europeiske land gir Ukraina.

Under en tale på lørdag siterte Lavrov fra en artikkel av den russiske statsviteren Dmitri Trenin, som skriver:

Europa som partner vil ikke ha noen relevans for oss i hvert fall en generasjon framover.

Utenriksministeren kommenterte at han «ikke kan annet enn å være enig» og at Moskva «opplever denne prognosen i virkeligheten nesten daglig». Lavrov hevdet også at «flere fakta taler for det» – spesielt ettersom øst og vest allerede er i konflikt:

– Den akutte fasen av den militærpolitiske konfrontasjonen med Vesten er i full gang.

I et intervju på fredag, for det russiske nyhetsbyrået TASS, sammenlignet Russlands viseutenriksminister Sergei Ryabkov vestlige eliter med «kriminelle ungdommer og provokatører» med oppdraget å eskalere spenningene «til randen av en katastrofal kollaps» – og dette «uten hensyn til konsekvensene».

«Ikke et fnugg av tiltro»

Når det gjelder russiske diplomaters arbeid i Vesten, understreket Rybkkov at det utføres «i en krisehåndteringsmodus og tar sikte på å forhindre en eskalering til en storskala massiv konflikt».

NATO er en gruppe vi ikke har et fnugg av tiltro til – et faktum som har en tendens til å generere både politisk og mer direkte følelsesmessig distansering i Moskva, sa Ryabkov.

Han forklarte at uansett hvem som går seirende ut av det amerikanske presidentvalget i november, «vil det ikke være noen sjanse for å forbedre relasjonene, gitt den grunnleggende anti-russiske konsensusen blant de amerikanske elitene».

Under sin innsettelsestale tidligere denne uken understreket imidlertid Russlands president Vladimir Putin at Moskva «fortsatt ikke nekter vestlige stater en dialog».

Valget er deres, sa han og lurte på:

Har de tenkt å fortsette å gjenta sine hittil resultatløse forsøk på å hindre Russlands utvikling, fortsette å forfølge den aggresjonspolitikk som har blitt deres signatur – eller er de forberedt på å, sammen med oss, finne en vei mot samarbeid og fred?