Hjem Nyheter Globalt Lavrov: Russland forsøker å få en slutt på USAs verdensdominans

Lavrov: Russland forsøker å få en slutt på USAs verdensdominans

2

UTENRIKS Russlands utenriksminister angriper den amerikanske og liberale verdensordenen.

I et intervju med Rossiya 24 kommer Russlands utenriksminister Sergei Lavrov med flere interessante uttalelser. Ifølge Lavrov handler det Russland kaller «den spesielle militæroperasjonen i Ukraina» om å knuse USAs globale dominans.

– Vår spesielle militæroperasjon tar sikte på å sette en stopper for den skamløse ekspansjonen [av NATO], samt USAs og dets vestlige undersåtters uforskammede streben mot total dominans i verdenspolitikken», sa Lavrov ifølge RT.

Videre anklager Russlands utenriksminister amerikanerne for å styre verden gjennom å innføre egne improviserte lover som egentlig bryter med internasjonal rett. RT skriver at Lavrov henviser til det USA og dets allierte vanligvis kaller «rules-based international order», det globale system av overstatlige organer – som FN, Den internasjonale handelsorganisasjonen og Det internasjonale valutafondet – som oppfordrer nasjoner til å engasjere seg i politisk og økonomisk liberalisme. Dette systemet mener Lavrov at Russland og Kina motsetter seg.

«Russland kommer bare til å være del av et internasjonalt fellesskap av likeverdige og vil ikke tillate vestlige nasjoner å ignorere legitime russiske sikkerhetsinteresser,» skriver RT som en oppsummering av Lavrovs innstilling.

I intervjuet kritiserer Lavrov også EUs «utenriksrepresentant», Josep Borrell, for å ha sagt at krigen i Ukraina «vil bli vunnet på slagmarken».

– Når en diplomatisk leder sier at en viss konflikt bare kan løses med militære midler, ja da må det være noe personlig. Enten var det en feil eller så snakket han uten å tenke seg om og kom med en uttalelse som ingen har bedt ham om å komme med. Men det er en opprørende uttalelse, sa Lavrov.

Lavrov, som mener at Russland streber etter å forhandle frem en fred med Ukraina, spekulerer i at EUs stadig mer åpne aggresjon mot Russland beror på at Washington har utøvet press og fått unionen til å nærmere seg NATO.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
2 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
proverbs 26:11
proverbs 26:11
9 måneder siden

Lavrov peker på noe essensielt her; Russland vil bort fra USAs dominans som global supermakt, og ønsker en multipolar verden, med likeverdige stater, som velger sin egen kurs sammen med sine venner. Og vi ser at det hegemoni som USA, sammen med EU, prøver å gjennomføre med sanksjonspolitikken overfor Russland, mangler støtte fra feks Kina, India, Iran, og mange andre. Så kan man mene at «den spesielle militære aksjonen» i Ukraina ikke kan forsvares folkerettslig, men den har USA, NATO og Ukraina selv gjort sitt for å fremprovosere, gjennom alle år siden 2014.

Kim Larsen
Kim Larsen
9 måneder siden

Sett fra et historisk perspektiv og et strategisk perspektiv så kan eg skjønne hvorfor Russland gjør som de gjør. Ett eksempel: verden var aldri nærmere atom krig enn i 1962 når soviet plasserte atom missiler på Cuba. Men hvorfor gjorde de det. Grunnen var at USA hadde plassert Jupiter missiler i Tyrkia året før og Krutsjov ville at USA skulle få kjenne hvordan det føles. USA liker å utfordre alle andre som en bølle men hater når folk kjemper imot. Men fra er humant perspektiv så er det trist at sivile lider og dør under denne globale makt kampen til… Les mer »