Hjem Nyheter Lavrov: «Vestens liberale globalisering er på vei bort»

Lavrov: «Vestens liberale globalisering er på vei bort»

0

UTENRIKS Under en konferanse i Moskva sa den russiske utenriksministeren Sergey Lavrov at den nåværende liberale globalistiske verdensordenen er på vei til å byttes ut mot en «polysentrisk verdensorden» med et stort antall sterke nasjonalstater.

Russlands utenriksminister Sergey Lavrov.

Under det årlige møtet med studenter og professorer ved det russiske utenriksdepartementets diplomatakademi sa utenriksminister Sergey Lavrov at den vestlige liberale utviklingsmodellen, som vi i daglig tale pleier å kalle globalisering, er på vei til å forkastes av stadig flere stater.

Ifølge Lavrov styres i stedet den globale utviklingen nå «av prosesser som har til hensikt å øke multipolariteten og hva vi kaller en polysentrisk verdensorden». Som eksempel nevner han blant annet flere europeiske land som øker sin uavhengighet og sin politiske selvstendighet.

Han viser også til hvordan den økonomiske makten i verden spres utover når nye vekstsentre utvikles, og nevner som eksempel landene i Stillehavsområdet som har økt sin andel av det globale BNP fra 15,9 prosent til 37,7 prosent de siste 20 årene.

Lavrov pekte i talen ut hvem det er som fremfor alt motsetter seg denne utviklingen.

– USA og deres allierte drives av et tydelig ønske om å bevare sin hundreårige dominans av verdens anliggender, tross at de mangler evne til å løse de globale politiske og økonomiske utfordringene. De forsøker å tvinge sitt system på andre land.

Den russiske utenriksministeren mente at det er dette som kaster grus i maskineriet for samarbeid mellom verdens land – at USA og deres allierte vil beholde sin dominans og derfor «er uvillige til å bli enige om felles løsninger for å løse problemer».

Lavrovs konklusjon var at fremveksten av en polysentrisk verdensorden med selvstendige stater og flere økonomiske maktsentre kan klare det som den overstatlige globaliseringen har feilet med – å skape global stabilitet og en sunn balanse mellom forskjellige interesser.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg