Hjem Historie Dagens historiske Lebensborn

Lebensborn

5

HISTORIE Den 15. august 1936 åpnet SS-organisasjonen Lebensborn det første hjemmet for gravide mødre i den sør-tyske byen Steinhöring.

640px-lebensborn-forside

Bare ordet «Lebensborn» gir ofte merkelige assosiasjoner i dag. Disse kan spores tilbake til svartmalingen som ble rettet mot SS og Lebensborn etter krigen, og selv i dag tror folk fortsatt på alvor at Lebensborn var et prosjekt for å «avle frem overmennesker», og i populærkulturen har fantasifortellingene om Lebensborn ofte perverse innslag, som kanskje sier mer om forfatterne selv og vår nåværende kultur enn om virkelighetens Lebensborn.

Etter krigen har det blitt publisert tusenvis av artikler, bøker og filmer om Lebensborn. Disse produksjonene avslører mer om vårt nåværende samfunn enn om Lebensborn.
Etter krigen har det blitt publisert tusenvis av artikler, bøker og filmer om Lebensborn. Disse produksjonene avslører mer om vårt nåværende samfunn enn om Lebensborn.

I virkeligheten var Lebensborn en del av en velferdsorganisasjon som SS opprettet i 1935 som Lebensborn e.V. (en ideell forening). Organisasjonen var hovedsakelig ikke mer anderledes enn en velferdsorganisasjon i dag, bortsett fra den ideologiske motivasjonen og hvem den hjalp. Lebensborn fokuserte i begynnelsen på å hjelpe utsatte gravide kvinner i Tyskland. Dette gjaldt spesielt enslige gravide kvinner.

I datidens Europa, ikke bare i Tyskland, ble kvinner sosialt stigmatisert hvis de fødte utenfor ekteskapet. På den tiden var abort forbudt i de fleste europeiske land og mange kvinner gjorde derfor ulovlige aborter med de farene dette medførte for kvinnen.

Mødre i Lebensborns Heim «Hochland» i Steinhörning.
Mødre i Lebensborns Heim «Hochland» i Steinhörning.

SS delte ikke riktig det daværende samfunnets syn på enslige kvinner og deres barn. Hvor det øvrige samfunnet så en bastard, født utenfor ekteskapet og i synd, mente SS at et slikt barn kunne være rasemessig verdifullt og ikke burde aborteres eller vokse opp i forakt fra omgivelsene. Dette var også en av hovedgrunnene til at Lebensborn ble opprettet. For dette formålet ble det etablert fødehjem hvor disse kvinnene kunne bo under graviditeten og føde sine barn.

Heim «Hochland» i Steinhörning.
Heim «Hochland» i Steinhörning.

Det som ofte skjedde var at enslige gravide kvinner ble henvist til Lebensborn av sin lege. Lebensborn gjorde så en bakgrunnsjekk av kvinnen for å avgjøre om hun oppfylte kriteriene. Kvinner av ikke-arisk opphav fikk ikke komme til fødehjemmene.

320px-Bundesarchiv_B_145_Bild-F051638-0059,_Steinhöring,_Lebensborn-Mütter-Heim

Mange av kvinnene som kom til Lebensborn gjorde det tidlig i graviditeten. De unngikk derfor at graviditeten ble oppdaget av omgivelsene hvor de bodde. Lebensborn tilbød disse kvinnene å adoptere. Kvinnene kunne, hvis de ville, forlate barnet hos Lebensborn for adopsjon eller velge å beholde barnet. Hvis moren valgte å adoptere bort barnet kunne hun returnere hjem uten at hennes naboer og slektninger fikk greie på at hun hadde født et barn utenom ekteskapet. Lebensborn pleide også å først kontakte faren og forsøkte å overtale foreldrene til å stifte familie hvis det var mulig.

Heim «Hochland», som ble åpnet den 15. august 1936, var det første fødehjemmet. Deretter ble ytterligere ni hjem åpnet i Tyskland og tolv i okkuperte områder, hvorav 8 var i Norge.

Iløpet av krigen økte antallet enslige kvinner som ble med barn dramatisk. Dels på grunn av at fedrene var soldater som møtte kvinner på permisjon og dels for at mange fedre falt i krigen. Mange barn ble på slutten av krigen også foreldreløse, hvilket økte behovet for organisasjoner som Lebensborn.

640px-Bundesarchiv_Bild_146-1969-062A-58,_"Verein_Lebensborn",_Taufe

I de okkuperte områdene innledet tyske soldater ofte forhold med lokale kvinner. På grunn av krigens natur var mange av disse forholdene utenfor ekteskapet og midlertidige. Soldaten kunne bli omplassert eller var gift hjemme i Tyskland. Lebensborn var beredt til å gi de enslige mødrene og deres barn all støtte de behøvde.

Lebensborn bedrev rettet velferd hvor de konsentrerte seg om å hjelpe gravide med rasemessig verdifulle barn. Dette er også forklaringen på hvorfor 8 av 12 Lebensborn-hjem utenfor Tyskland ble åpnet i akkurat Norge under krigen.

640px-Bundesarchiv_B_145_Bild-F051638-0061,_Lebensbornheim,_Säuglingszimmer

Lebensborn-klinikkene holdt en meget høy standard på pleien og ble med tiden et veldig populært sted å føde barn på. Selv vanlige mødre søkte seg derfor til hjemmene for å føde. Lebensborn prioriterte rasemessig verdifulle og militært fremstående familier.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
5 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Kim Larsen
Kim Larsen
5 år siden

Dette er sann nasjonalsosialisme.

Å hjelpe og oppfostre og sikre barn en fremtid

Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
5 år siden

Lebensborn var sosialpolitisk og rasehygienisk et av de beste tiltak SS satte i verk, for å hjelpe unge gravide/mødre i en vanskelig situasjon, og ta vare på rasemessig særlig verdifulle barn, som fikk muligheten til å bli adoptert og vokse opp i et kjærlig hjem.

S fra England
S fra England
5 år siden

Veldig interessant historie. Som vanlig, forskjellen mellom realitet og Hollywoods skildring kunne ikke være større.

Anonymsurfer
Anonymsurfer
5 år siden

Sitat: «Lebensborn prioriterte rasemessig verdifulle og militært fremstående familier.»

Altså helt motsatt av idag hvor mennesker med særdeles lav intelligens fra fremmede raser går forran oss i helse- & boligkøen og eller overalt takket være de bedritene globalistiske kulturmarxistene/liberalistene – slik at de kan avle ut oss nordiske urinnvånere som er deres Endelige løsning på oss.

Helene
Helene
Svar til  Anonymsurfer
4 år siden

De kommer ikke til å lykkes. Ja, fødselsratene går nedover om man ser på hele den nord-europeiske befolkningen sammenlagt, og sammenlignet med tidligere tider, MEN det finnes en «gruppe» nord-europeere som KOMMER til å holde rasen inntakt. De påvirker ikke statistikken ENDA, ettersom de er en minoritet, men de er en gruppe innen den nord-europeiske befolkningen (opplyste etno-nasjonalister) som er like reproduktiv og minst like nasjonalistisk som de rasefremmede fødemaskinene. Den «endelige løsningen» (((deres))) kommer IKKE til å lykkes igjennom raseblanding. Om den kommer til å lykkes i det hele tatt, blir det igjennom blodig vold. Dette blir.veldig vanskelig for… Les mer »