Hjem Nyheter Norden Lekset opp om feiltenk ved offentlig torgmøte i Helsinki

Lekset opp om feiltenk ved offentlig torgmøte i Helsinki

EU Da von der Leyen ble møtt med protester, svarte hun med anklager om utakknemlighet for ytringsfriheten – mens politi og sikkerhetspersonell tok seg av demonstrantene.

EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen.
Foto: Unión Europea en Perú from Lima, Perú (CC BY 2.0)

EUs øverste sjef, nemlig EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen – spådd som ny NATO-sjef – ble møtt med protester under sitt besøk i Helsinki tirsdag. Da hun holdt en tale på Narinken for å vise sin støtte til det finske samlingspartiets EU-valgkamp, dukket demonstrantene opp med meldinger som EU-sjefen mislikte, levert både i taleformat og i tekst på bannere:

Free Palestine!

Ursula is a war criminal!

Mens hardhendt sikkerhetspersonell og politi avviste opinionsforbrytere, benyttet von der Leyen, med sitt sedvanlige beherskede sinnelag, anledningen til å prise ytringsfriheten som hun mener råder fullt ut i Finland, men som helt mangler i det onde Russlands høyborg.

– I Russland hadde dere havnet i fengsel i løpet av to minutter!

Og hun etterlyste en større grad av takknemlighet fra det finske folket overfor EU for at dette var tilfelle.

En hyllesttale

EU-presidentens tale var imidlertid åpenbart planlagt som en hyllesttale, fordi von der Leyen roste Petteri Orpo og resten av koalisjonspartiets EU-kandidater for Finlands håndtering av «grensesituasjonen mot Russlands hybridpåvirkning». Hun ga også tommelen opp til Finlands skoger og deres rolle i landets klimaarbeid.

Ifølge EU-sjefen er årets valg et av de viktigste EU-valgene noensinne.

– Vi ser mange angrep både innenfra og utenfra mot demokratiet vårt og samfunnets helhetlige lim. Hvis du vil ha et sterkt EU, oppfordrer jeg deg til å gå og stemme, sa hun i et intervju med Yle Uutiset tirsdag.