Hjem Nyheter Europa Liz Truss jukser seg til seier ved pro-israelske utspill

Liz Truss jukser seg til seier ved pro-israelske utspill

0

VERDENSJØDEDOMMEN Den britiske, konservative utenriksministeren Liz Truss blir nå anklaget for å «jukse» seg til posisjonen som partiets nye leder og de facto Storbritannias nye statsminister. Grunnen til disse beskyldningene er at Truss de siste ukene, i en åpenbar bevisst strategi, har inntatt noen klare pro-israelske standpunkt.

Foto: Foreign, Commonwealth & Development Office and The Rt Hon Elizabeth Truss MP, Open Government Licence v3.0. Wikimedia Commons.

I noe som kan fortone seg noe bisart har den britiske utenriksministeren Liz Truss de siste ukene viet sitt politiske virke til én sak, og ett land: Israel. For hver uke over en lengre periode har utspillene kommet, og med dem har oddsene til utenriksministeren økt proporsjonalt for vervet som statsminister; til og med bookmakerne vet hvem som egentlig styrer landet.

I virkeligheten er dette bare en strategi for å sikre seg posisjonen som Storbritannias nye statsminister, etter Boris Johnson, og den virker. De siste meningsmålingene viser nemlig at Truss har dratt ifra sin utfordrer Rishi Sunak. Grunnen til at man så konkret kan tilskrive de pro-israelske utsagnene denne effekten er at det den siste tiden har det blitt avslørt at de konservative, med Truss’ velsignelse, har planer om å gjennomføre en omvendt Robin Hood-politikk, hvor det skal omfordeles økonomiske ressurser fra sosialt og økonomisk utsatte områder i England. I noe som mest trolig er en strategi for bekjempelse av inflasjonen, eller fordekt som dette, skal de som har minst få mindre. Til tross for denne åpenbare valgblunderen, spesielt i en tid hvor nettopp denne velgergruppen virkelig føler konsekvensen av inflasjonen på kroppen med mindre kjøpekraft, har Truss’ sjanser imidlertid økt i følge bookmakerne.

Det er tre saker som Truss har fremhevet spesielt: flytting av den britiske ambassaden til Jerusalem, motarbeidelse av BDS-bevegelsen (Boycott, Divestment, Sanctions; internasjonal organisasjon for boikott av Israel) og bekjempelse av antisemittisme. Ett poeng har Truss imidlertid fått kritikk for fra det jødiske miljøet: sitt utsagn om at jøder er spesielt driftige og gode forretningsfolk, og bør berømmes for dette, forsterker jødiske stereotyper mener flere ledende skikkelser i det jødiske samfunnet.

En tredjedel av Boris Johnsons kabinett er for øvrig på lønningslisten til jødiske lobbygrupper, inkludert Liz Truss.

Al Jazeera har produsert en dokumentar i fire deler om hvordan Israel påvirker britisk politikk, som kan ses nedenfor.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg