Hjem Nyheter Lloyd og Biden: «Vi kutter våpenleveranser til Israel»

Lloyd og Biden: «Vi kutter våpenleveranser til Israel»

PALESTINAKONFLIKTEN USAs forsvarsminister Lloyd Austin og president Joe Biden bekrefter på hver sin måte sirkulerende informasjon om tilbaketrukket militærhjelp – men begge garderer seg med potensielle muligheter for å bryte løfter.

Mens amerikanske ministres advarsler til Israel om konsekvensene av landets illegale krigføring mot palestinerne kan bli sett på som trusler om straff, er den underliggende hensikten ofte å blidgjøre en innenlandsk amerikansk opinion (ikke minst ved landets universiteter) som krever at amerikansk bistand til Israel skal trekkes tilbake, eller i det minste at den er betinget.

USAs forsvarsminister Lloyd Austin og president Joe Biden Foto: X og skjermdump CNN.

På onsdag bekreftet både USAs president Joe Biden og landets forsvarsminister Lloyd Austin sirkulerende informasjon om at USA nå «pauser» sine militære leveranser til Israel. Det viser seg imidlertid at både Austins og Bidens svar under intervju inneholder «forbehold», nyttige for dem som senere ønsker å forvandle gitte løfter om til «muligheter» eller «ambisjoner».

Denne uken begynte med at Hamas mandag kveld godtok et forslag fremmet av meklere fra Egypt og Qatar om en 126 dager lang våpenhvile. Noen timer senere, tirsdag kveld, begynte den israelske terrorbombingen av byen Rafah sør i Gaza, der israelske tjenestemenn hadde oppfordret palestinere fra andre deler av Gaza å flykte, fra bombene.

Forsvarsministerens forklaring

Onsdag morgen vitnet forsvarsminister Austin for Kongressens underkomité og kunngjorde at Biden-administrasjonen nå hadde stanset «en mye forespurt leveranse av ammunisjon» til Israel – på grunn av bekymringer for at IDF ville eskalere sitt angrep på byen Rafah sør i Gaza.

– Vi har vært veldig tydelige … helt fra begynnelsen av at Israel ikke bør starte et stort angrep på Rafah uten hensyn og beskyttelse av de sivile som er i den kampsonen, sa Austin til de forsamlede lovgiverne.

Forsvarsministeren presenterer kansellerte leveranser av våpen og ammunisjon til Israel som det avgjørende fremtidsscenarioet, men kommenterer samtidig en planlagt fremtidig levering med disse ordene:

Vi har ikke tatt en endelig beslutning om hvordan vi skal gå videre med transporten [av våpen] … som ble vedtatt i slutten av april.

Austins siste ord under høringen virker malplassert gitt hans holdning til den jødiske terrorstatens utslettelseskrig frem til da:

Min siste kommentar er at vi er helt fast bestemt på å fortsette å støtte Israel i dets rett til å forsvare seg.

Presidentens intervju

Onsdag ettermiddag ble president Biden intervjuet av CNN. Omtrent 9 minutter inn i intervjuet diskuteres tilbaketrekkingen av amerikansk militærhjelp til Israel. Presidenten snakker generelt mye vagere enn hans forsvarsminister gjorde tidligere på dagen.

Selv om Biden er skarp i sin kritikk av Israels angrep på Rafah, nøyer han seg mange ganger med å nevne innstilte leveranser som en mulig alternativ aksjon. Det hindrer ham ikke i gjentatte ganger å «Vi skal-utlover» kommende boikotter.

Bidens påminnelser under intervjuet om hva den jødiske staten bruker bombene til, gjør ham trolig til en av de mer frittalende sittende amerikanske presidentene:

Sivile har blitt drept i Gaza som en konsekvens av disse bombene.