Hjem Nyheter Norge Løgnpressen kraftsamler mot “falske nyheter”

Løgnpressen kraftsamler mot “falske nyheter”

LØGNPRESSEN Flere store norske mediehus innleder samarbeide for å bekjempe såkalte falske nyheter. Ønsker et mer faktabasert ordskifte, heter det i pressemeldingen.

Det er Dagbladet, NRK og VG som nå innleder samarbeide for å bekjempe såkalte falske nyheter. Sammen har de lansert nettstedet Faktisk, som skal «motvirke feilinformasjon» og avsløre «falske nyheter». En av målsetningene er ifølge pressemeldingen å skape et mer «faktabasert ordskifte».

Ansvarlig redaktør, Kristoffer Egeberg fra Dagbladet, uttaler til VG at hans medarbeidere ikke bare skal granske mediene, men også sosiale medier, saker som er populære på internett og leserkommentarer.

Vi skal faktasjekke det politiske ordskiftet. Vi skal faktasjekke også mediene. Vi skal faktasjekke påstander, poster og saker i sosiale medier, spesielt de postene og sakene som trender. Vi skal faktasjekke debatter og kommentarer som får stor oppmerksomhet. Og vi skal også avdekke falske nyheter, uttalte han under dagens pressekonferanse.

Kristoffer Egeberg

Aksjeselskapet Faktisk eies i dag av VG og Dagbladet, men også NRK vurderer å gå inn som eiere. Til tross for at de er eiere, mener de dog at de vil granske seg selv like nøye.

– Dette betyr selvfølgelig at vi også skal faktasjekke påstander som fremkommer i Dagbladet, VG og NRK. Faktisk-redaksjonen skal jobbe helt uavhengig av våre eiere og partnere, sier Egeberg.

Ifølge Egeberg så er det blant annet den amerikanske valgkampen, Brexit og ordskiftet i øvrige Europa, som gjør at de nå føler seg nødt til å ta kontroll (over informasjonsflyten og diskreditere såkalte falske nyheter, red. anm.).

Kilde:
VG, Dagbladet og NRK går sammen for å ta knekken på falske nyheter