Hjem Nyheter Norden Lovløse tilstander i Sverige – politiet mister kontrollen

Lovløse tilstander i Sverige – politiet mister kontrollen

0

MASSEINNVANDRING Antallet lovløse bydeler i Sverige stiger. Situasjonen er alvorlig, forteller politiet i Stockholm.

Kriminalitet-innvandring

Ifølge forsker og økonom Tino Sanadaji hadde Sverige i 1990 tre områder som ble beskrevet som “utenforskapsområder”. Innvandrertette områder med blant annet høy arbeidsledighet, høyt skolefravær og høy kriminalitet. I 2012 var antallet 186.

For to år siden kategoriserte det svenske politiet 55 av disse områdene som “spesielt utsatte”. I disse områdene, som blir benevnt som “no go”-soner, har utenlandske kriminelle nettverk sterk innflytelse og lovløsheten råder.

Politiet mister kontrollen

Lars Alvarsjö ved Stockholm politiregion forteller til NRK at lovløsheten råder i deler av Stockholm-regionen. Ifølge ham så er politiet i ferd med å miste kontrollen over områder.

– Situasjonen er alvorlig. Det er noen områder der vi ser ut til å miste kontrollen. Politiet kan aldri akseptere at kriminelle grupper tar over kontrollen i noen boligområder, men det er faktisk slik nå i noen av områdene rundt Stockholm.

Alvarsjö forteller at hverken brannvesen eller ambulanser kan reise til disse områdene uten politieskorte.

– I de områdene er det kriminelle gjenger som bestemmer spillereglene.

Bortsett fra Tyskland, var Sverige det landet som i 2015 tok imot flest asylsøkere.
Bortsett fra Tyskland, var Sverige det landet i Europa som i 2015 tok imot flest asylsøkere.

Ifølge Alvarsjö er det svært vanlig at politi, brannvesen og ambulanse møtes av steinkasting, men forteller at de også blir beskutt.

– Senest i forrige uke ble en politipatrulje beskutt. Det har også skjedd at noen har kastet håndgranat på patruljer.

Som følge av situasjonen kan aldri politipatruljer reise inn alene, men må være mange og godt rustet.

– De har kriminelle speidere ute som kontrollerer når politiet kommer inn. Så har de forberedt et lager av for eksempel steiner og jernstenger som de kaster på oss når vi kommer. Til og med molotovcocktails har de kastet på oss.

Lokker ut politiet med falsk alarm

Politibetjent Biljana Flyberg leder nærpolitiets team i de flerkulturelle forstedene Rinkeby, Tensta og Husby. Flyberg forteller til NRK at hun aldri drar ut uten skuddsikker vest.

– Jeg har skuddsikker vest på meg. Jeg kan aldri dra på jobb her uten den skuddsikre vesten. Det er veldig mye våpen i omløp i visse deler av våre områder.

Flyberg forteller at det ofte forekommer “police fishing”; at noen ringer inn en falsk alarm for å lokke politiet ut til et område, for så å gå til angrep.

Kilde:
Svensk politi: – Vi er i ferd med å miste kontrollen