Hjem Nyheter Norden Lucia i ny årgang

Lucia i ny årgang

Den 13. desember var det Lucia. Dette feires i aldershjem, barnehage og på skolen. Min eldste datter kledde som så mange andre jenter på seg sitt hvite laken og sin luciakrone. Men feiringen har gjennom de siste årene resultert i mange diskusjoner. Hvordan skal egentlig en Lucia se ut?

20111213_lucia11-447x219

Ja, det er dette det skrives om i avisene i dag. Diskriminerende anser noen, tradisjonstro mener andre. For noen år siden så var det en mamma som valgte å anmelde sin sønns barnehage til diskrimineringsnemnda da han ikke fikk være Lucia. Akkurat som da, er dette tydeligvis et hett emne.

På en skole i Lund i Sverige ble en mørkhudet gutt valgt ut til å være dagens lysdronning, etter at Sepehr Gharanfoli valgte å stille opp som kandidat for «skolens Lucia». Rektoren på skolen stilte seg bak beslutningen og så frem til å se hvor fin han kom til å bli i sin nye roll som lysbringer.

«Ettersom vi snakker mye om elevenes innflytelse og alles likeverd så er det også noe som vi må leve opp til», sa rektoren.

Senere på kvelden, viste barnetv hva som er «rett» å mene. Man tok opp dette, og pratet om hvor viktig det er at alle fikk sjansen til å være det de selv ville, og at selv en gutt kan være Lucia eller prinsesse.

Nå kan det virke mindre viktig å bry seg om en bagatell som dette, da vårt folk står fremfor langt større spørsmål og farer, men dette skal ses på som en bit i puslespillet.
Man kan se hvordan de politisk korrekte i sann Frankfurtskole-ånd provoserer, vrir og vender på saker, til det ugjenkjennelige. Lucia er en sak som de vet siden tradisjonen ble innført for omkring 100 år siden har visualisert den ariske, hvite skjønnheten med langt blondt svevende hår og klare blå øyne. Slik har den nordiske lysdronningen alltid sett ut, uansett om det har vært i form av Lucia eller en Valkyrie.

Det man vil luke opp er ikke tradisjonen som sådan. Personlig vemmes jeg av å følge kristne tradisjoner, det skal jeg ikke stikke under en stol, men hva jeg derimot ser som en sann provokasjon, er det faktum at man med alle middel, i minste detalj, systematisk jobber for å bryte ned oss som folk. Vi, det nordiske folk, er ikke ett med de kristne tradisjonene. Det vi virkelig er, er verdens faktiske lysbringere, og det er det de forsøker å ta fra oss. Vi er lyset fra Norden. Det skal vi aldri glemme.