Hjem Nyheter Europa Lufthansa oppretter stilling for bekjempelse av antisemittisme

Lufthansa oppretter stilling for bekjempelse av antisemittisme

0

JØDESPØRSMÅLET Etter at en gruppe ortodokse jøder slo seg vrange og skapte uro og engstelse ved ombordstigning på et Lufthansa-fly, ved å nekte å ta på seg de obligatoriske Covid-maskene og generelt ignorere alle regler, har flyselskapet nå beklaget at gruppen ikke fikk komme med og vil i tillegg opprette en stilling som spesifikt skal vie seg til å bekjempe antisemittisme.

Hasidiske jøder. Foto: Rabbi michel, CC BY-SA 4.0, Wikimedia commons.

Det var en gruppe ortodokse jøder på pilegrimsreise fra New York til Ungarn som 4. mai i år ikke ville innrette seg etter reglene som de øvrige flypassasjerene til enhver tid må etterkomme, og spesielt under pandemien, men påberopte seg særrettigheter. Selv etter formaninger fra kapteinen fortsatte oppførselen, og innsjekkingspersonalet gjorde det de har gjort så mange ganger før de to siste årene: nektet gruppen adgang til flyet.

En uavhengig etterforskning ble igangsatt og konkluderte med at noen av personalet nok har utøvd dårlig skjønn og ikke fremvist profesjonell holdning under hele sakens gang, men etterforskningen avdekket ingen antisemittiske eller fordomsfulle sentimenter blant de involverte ansatte. Administrerende direktør i Lufthansa, Jens Ritter, har imidlertid i et brev til Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations forsikret om at selskapet skal opprette en intern innsatsstyrke som skal etterforske «4. mai-hendelsen»; underforstått at denne etterforskningen skal komme til et annet resultat. Ritter lovet også at det skal opprettes en lederstilling hvis rolle skal være å bekjempe antisemittisme, trene flyselskapets ansatte i temaer rundt antisemittisme og implementere The International Holocaust Remembrance Alliance’s definisjon av antisemittisme. Denne definisjonen sier blant annet at det er antisemittisme å påstå at jøder er mer lojale til Israel eller jødiske saker enn sine vertsland og dets interesser; nekte jøder retten til selvbestemmelse (kritisere Israel) eller kalle Israel for rasistisk; fremvise det Israel eller jødiske miljøer definerer som en dobbeltstandard overfor Israel som ikke brukes overfor andre land.

Det amerikanske statsdepartementets spesialutsending for antisemittisme, jødiske Deborah Lipstadt, har denne uken innkalt ledelsen for Lufthansa globalt og selskapets amerikanske ledelse til et møte for å diskutere påstandene om antisemittisme. Hun virker kanskje noe forutinntatt i sine holdninger idet hun allerede har diskutert saken med den jødiske overlegenhetsorganisasjonen Anti-Defamation League, hvor hun teoretiserte over beveggrunnene for handlingene til de ansatte i Lufthansa. Her gikk hun langt i å antyde at det hele hadde sin årsak i mennesker med en antisemittisk natur, altså noe tilnærmet biologisk.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg