Hjem Historie Dagens historiske Luftwaffe – det mest vellykkede flyvåpenet noensinne

Luftwaffe – det mest vellykkede flyvåpenet noensinne

4

HISTORIE Den 26. februar 1935 ble opprettelsen av det nye tyske flyvåpenet, Luftwaffe, offentliggjort.

Luftwaffe

Med undertegnelsen av Versaillestraktaten forpliktet Tyskland seg til å ikke ha noen militære flystyrker. I 1926 ble dog det sivile flyselskapet Deutsche Luft Hansa etablert, hvor fremtidige kamppiloter kunne trene «lovlig». Da regelrett kamptrening ikke kunne utføres med de sivile flyene som var tilgjengelig, vendte det tyske militæret seg til Sovjetunionen. Mellom årene 1925–1933 ble det drevet en flykampskole i Lipetsk hvor de tyske pilotene kunne trene kampteknikk.

Herman Göring.
Herman Göring.

Etter den nasjonalsosialistiske maktovertagelsen i 1933 ble det besluttet å se bort fra Versaillestraktatens restriksjoner angående stridskraft, og den 26. februar 1935 ble det opprettet et tysk flyvåpen. Oppdraget med å organisere det nye tyske flyvåpenet gikk til Herman Göring, et flygeress med 22 luftseire fra første verdenskrig. Til å hjelpe seg ansatte Göring Ernst Udet og Erhard Milch. Udet var en av Görings kolleger fra Richthofens JG 1, der han hadde vunnet 62 luftseire (nest best i første verdenskrig). Erhard Milch hadde bakgrunn fra hæren, men hadde vært med på å bygge opp flere sivile flyselskap.

Legion Condor

I 1936 brøt den spanske borgerkrigen ut. Den tyske ledelsen så denne samlingen av kommunister, syndikalister og liberaler som en trussel og besluttet seg for å støtte den nasjonalistiske siden i krigen. Legion Condor, som besto av personell fra både hæren og flyvåpenet, ble opprettet. I kamp med sine motstandere, som inkluderte sovjetisk personell og utrustning, anskaffet piloter og ledelsen for Luftwaffe seg viktig kunnskap for fremtiden.

Krigen

Ved krigsutbruddet i 1939 hadde Luftwaffe et teknisk og taktisk forsprang på sine fiender. Dette viste seg tydelig ved det polske felttoget, der mesteparten av det polske flyvåpenet ble ødelagt i løpet av de første døgnene. Under det franske felttoget, et drøyt halvår senere, var styrkene noe jevnere, i hvertfall på papiret. Tapene ble betydelig større under denne kampanjen, delvis på grunn av at motstanden var jevnere, og at franskmennene kunne bruke flybaser i Storbritannia, slik at tyskerne ikke kunne oppnå total luftdominans.

Slaget om Storbritannia

Slaget om Storbritannia kjennetegnes av at det ble fullstendig utkjempet med luftmakt. Det britiske Royal Airforce var den hardeste motstanderen Luftwaffe hittil hadde møtt, og kampanjen avslørte en del svakheter i Luftwaffes strategi; utviklingen av et tungt bombefly for strategisk bombing hadde bevisst blitt tilsidesatt. Luftwaffe led også store tap av velutdannete piloter, da disse ved nedskyting havnet i fiendens territorium.

Operasjon Barbarossa

Den 22. juni 1941 begynner det største felttoget i militærhistorien. På den tyske siden var det over to millioner soldater og drøyt to tusen kampfly. Mot seg hadde de den enorme røde Armé, med over fem millioner soldater og 35–40 000 fly. I løpet av det første døgnets kamper ble omtrent 2 000 sovjetiske fly ødelagt. Da 1941 var over hadde over 20 000 sovjetiske fly blitt ødelagt. Det tyske Luftwaffe beholdt initiativet og overtaket i luften på østfronten helt frem til 1944. Det var i disse årene at over hundre tyske kamppiloter vant hundre eller flere luftseire.

Krigens siste år

I 1944 og 1945 begynte den fiendtlig overlegenheten i antall å tydelig vise resultater. Luftwaffe var i kraftig undertall og på grunn av mangelfull drivstoffforsyning, led forsvaret av fedrelandet. Noe suksess kunne dog skimtes lokalt. Tyskerne ble på denne tiden først i verden til å få et jetfly i operativ tjeneste; Messerschmitt Me 262.

Luftwaffe-profiler

De ti årene som Luftwaffe var aktivt ble en rekke rekorder oppnådd, som den dag i dag ikke har blitt slått, og noen av dem vil sannsynligvis aldri slås.

Først til 100 luftseire:

Werner Mölders – juli 1941. Luftseire totalt: 103.

Først til 200 luftseire:

Herman Graf – september 1942. Luftseire totalt: 212.

Først til 300 luftseire:

Erich Hartmann – august 1944. Luftseire totalt: 352.

Jagdgeschwader 52

Med 10 000 luftseire er dette luftskvadronen som har flest luftseire i verdenshistorien. De tre flygeressene med flest seire noensinne, Erich Hartmann (352), Gerhard Barkhorn (301) og Günther Rall (275) var alle stasjonert ved denne skvadronen. Alle seire ble vunnet med flyet Bf 109.

Hans Ulrich Rudel.
Hans Ulrich Rudel.

Hans Ulrich Rudel

Den høyest dekorerte tyske soldaten under krigen. Utmerkelsen Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes mit Goldenem Eichenlaub, Schwertern und Brillianten ble utdelt én eneste gang, til Rudel.

Hans Ulrich Rudel fløy over 2 500 kampoppdrag, og under disse ødela han blant annet 1 slagskip, 2 kryssere, 1 jager, 4 pansertog, 519 stridsvogner, 150 artillerikanoner og 800 andre kjøretøy. Han vant også 9 luftseire.

Noen av flyene som ble brukt av Luftwaffe

Ju 87 Stuka, som ble brukt av Hans Ulrich Rudel.
Ju 87 Stuka, som ble brukt av Hans Ulrich Rudel.
Ju 88, som ble brukt som bombefly, nattjager, torpedofly m.m.
Ju 88, som ble brukt som bombefly, nattjager, torpedofly m.m.
Messerschmitt Bf 109, som ble flydd av Erich Hartmann.
Messerschmitt Bf 109, som ble flydd av Erich Hartmann.
Focke Wulf FW 190, et allsidig fly som ble brukt på slutten av krigen.
Focke Wulf FW 190, et allsidig fly som ble brukt på slutten av krigen.
Messerschmitt Me 262, det første jetflyet i operativ tjeneste.
Messerschmitt Me 262, det første jetflyet i operativ tjeneste.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
4 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Oystein
4 år siden

Takk for artikkel!
Kort, konkret og lærerikt!

Hans Ulrich Rudel (blant annet) hadde jeg ikke hørt om engang.

Luftwaffe gjelder!

Synd at 10 svake hyener kan felle en løve..

Anonymsurfer
Anonymsurfer
4 år siden

Jeg har i min tid sett et Messerschmitt Me 262 utstillt på et flymuseum i England. Det var helt episk.

Heimdal
1 år siden

Greit og kort overblikk om det mest episke flyvåpenet som har vært i verden.

trackback
1 år siden

[…] De fikk raskt støtte av Hanna Reitsch som videreutviklet idéen og presenterte den for Luftwaffes sjefer og Adolf […]