Hjem Nyheter Lukasjenko: «Beklager, men hvorfor er de korrupte nesten alltid jøder?»

Lukasjenko: «Beklager, men hvorfor er de korrupte nesten alltid jøder?»

HVITERUSSLAND Under et møte med regjeringen spurte president Aleksandr Lukasjenko hvorfor jøder er så overrepresentert i korrupsjon. Nå anklages han for antisemittisme.

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko. Foto: Kremlin.ru (CC BY 4.0).

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko er allerede kjent for å feie til side vestlige anklager om diktatur ved å si at han «heller vil være diktator enn homofil». Nå har han nok en gang fornærmet de lettkrenkte ved å spørre seg selv hvorfor jøder er så korrupte.

– Her er 36 personer på en liste som er involvert i korrupsjon, sa han under et regjeringsmøte, og refererte også spesifikt til sin tidligere jødiske assistent og landbruksminister Igor Barillo.

– Jeg beklager, jeg ser ikke på meg selv som antisemittisk, men mer enn halvparten av dem er jøder. Har de en spesiell, privilegert rolle, at de stjeler og ikke tenker på fremtiden sin? Har de privilegier? Alle folk som bor i Hviterussland bør være like. Jøder, hviterussere, ukrainere, russere og polakker, fortsatte han.

Utspillet har vekket harme hos internasjonale jødiske organisasjoner, men også fra den israelske regjeringen. Det ytterliggående sionistiske nettstedet «Jewish News Syndicate» (JNS) skriver at Israels utenriksminister Israel Katz på søndag fordømte Lukasjenkos utspill som «uakseptabelt» og «skandaløst».

– Det høres ut som klare antisemittiske kommentarer, tordnet Katz.

Yuval Fuchs, som er leder for det israelske utenriksdepartementets eurasiske byrå, skal ha innkalt Hviterusslands ambassadør til Israel for en reprimande.

Ifølge JNS skal Lukasjenko ha oppført seg antisemittisk allerede i 2017 da han anklaget jødene i hviterussiske Babrujsk for å gjøre byen til en «svinesti». På Hviterusslands uavhengighetsdag i 2021 uttalte han også at hele verden «kneler for jødene».

– Jødene klarte å få hele verden til å knele for dem, og ingen tør å heve stemmen og stille spørsmål ved Holocaust, sier Lukasjenko.

I tillegg, etter den israelske terroren i Gaza på slutten av fjoråret, skal han ha uttrykt at armenerne er smarte fordi det «ikke er en eneste jøde» i Armenia, skriver JNS.