Hjem Nyheter Norge Må lære “flyktninger” å pusse tennene

Må lære “flyktninger” å pusse tennene

FLERKULTUR Tannhelsetjenesten i Troms utarbeider ny strategiplan for å lære såkalte flyktninger å pusse tennene.

Tannhelsetjenesten i Troms har vedtatt å utarbeide en strategiplan, da såkalte flyktningers kunnskap om tannhelse er svært mangelfull. Ifølge tannpleier Tove Bendiksen, som leder arbeidet med den nye strategiplanen, så har «flyktningene» dårligere tannhelse enn nordmenn.

– Det er veldig stor forskjell på hvor god tannhelse disse flyktningene og asylsøkerne har, men man ser at de generelt har dårligere tannhelse enn den norske befolkningen. Det er noe av grunnen til at vi nå setter i gang tannhelse-tiltak for denne gruppa.

Bendiksen forklarer at mange innvandrere bærer preg av å ha levd på et kosthold med mye sukker, og at dette gjerne fortsetter i Norge, da dette er den billigste maten.

Trepinner til å rengjøre tennene

Tannpleier Nina Hansen gir innvandrere undervisning i tannpleie på Tennevolli Lavangen. Ifølge henne kommer flere av innvandrerne fra land hvor de ikke har tilgang på tannbørster.

– Flere kommer fra land der de ikke har hatt tilgang på tannbørster, de har gjerne brukt trepinner til tannrengjøringa i stedet. Så når de kommer hit må vi lære dem at vi bruker tannbørste, tannkrem og gjerne tanntråd, og forklare hvorfor vi gjør dette, forteller Hansen til NRK.

Kilde:
Noen er vant til å bruke trepinner til tannpussen