Hjem Nyheter Macron: Utelukker ikke å sende soldater til Ukraina

Macron: Utelukker ikke å sende soldater til Ukraina

EUROPA Etter mandagens toppmøte i Paris sier Frankrikes president Macron at det ikke er noen europeisk enighet om å sende tropper til Ukraina. Men han vil heller ikke utelukke det.

Frankrikes president, Emmanuel Macron.
Foto: Jeso Carneiro (CC BY-NC 2.0).

Mandag inviterte Frankrikes president Emmanuel Macron representanter for 20 europeiske land til Paris for å diskutere hvordan man kan forhindre en russisk seier i Ukraina. I forkant av møtet advarte Slovakias statsminister Robert Fico om hva mange av hans kolleger ønsket å diskutere i Paris.

– Jeg vil begrense meg til å si at disse avhandlingene [i forkant av møtet i Paris] antyder at en rekke NATO- og EU-land vurderer å sende tropper til Ukraina på bilateral basis, sa Fico i forkant av møtet.

– Jeg kan ikke si hva hensikten er eller hva de kommer til å gjøre der, fortsatte Fico, som selv har blitt anklaget for å være putinist etter åpent å ha tatt til orde for en fredelig løsning på konflikten.

Fico beskrev de forberedende dokumentene som «forferdelige» og lovet aldri å delta i en militæroperasjon i Ukraina, selv om det ville koste ham statsministerposten. Fico ble latterliggjort i mediene på mandag som en «alarmist», og det ble antydet at han hadde en skjult agenda med sine advarsler.

Men etter møtet ser Macron i det minste delvis ut til å være enig med Fico. Ifølge Reuters bekreftet den franske presidenten at spørsmålet om tropper i Ukraina ble tatt opp på møtet.

– Det er for øyeblikket ingen enighet om å sende bakkestyrker [til Ukraina], forklarte presidenten.

– Men ingenting skal utelukkes. Vi vil gjøre alt vi må gjøre for å sikre at Russland ikke vinner.

Det er ikke klart hva europeiske styrker vil gjøre i Ukraina, og Fico verken kunne eller ville forklare saken nærmere. Et åpent sammenstøt mellom Russland og NATO blir imidlertid vanligvis sett på som ekstremt farlig, og har i det minste blitt åpent avvist av NATOs ledere tidligere.

Den russiske toppolitikeren Dmitrij Medvedev forklarte nylig mer eksplisitt hva dette kan føre til, basert på hva russisk militærdoktrine tilsier hvis landet blir angrepet av en mektigere fiende.

«Svaret vil være asymmetrisk. For å forsvare den territoriale integriteten til landet vårt, vil ballistiske missiler og kryssermissiler med spesielle stridshoder bli brukt», forklarte den russiske ekspresidenten. «Og dette er selve apokalypsen. Slutten på alt», skrev han.