Hjem Nyheter Macron: – Vårt Europa kan komme til å dø

Macron: – Vårt Europa kan komme til å dø

UTENRIKS Frankrikes president Emmanuel Macron advarte under et valgkampmøte om at «ytrehøyrekrefter» kunne ta over Europa. For å unngå dette må Europa «vise at det aldri er en vasall under USA».


Mens Ungarns statsminister Viktor Orban holdt en optimistisk tale om at 2024 blir året da «vi driver de liberale ut av Brussel», var det en langt mer bekymret president Emmanuel Macron som holdt valgtale ved et universitet i Paris.

Den franske presidenten advarte om at «vårt Europa kan dø» dersom trenden med økende motstand mot makteliten i Europa fortsetter.

– Europa kan dø, og dette vil avhenge av valgene vi tar, sa Macron.

For å bøte på dette tar Macron til orde for at EU slutter å etterape Washington geopolitisk. Presidenten hevdet at «EU må vise at det aldri er en vasall under USA, og at det også vet hvordan de skal snakke med andre regioner i verden.»

Frankrike har lidd store tilbakeslag i Afrika de siste årene, med Niger som den siste i en rekke tidligere franske kolonier som har sett militærkupp etterfulgt av en geopolitisk sving fra Vesten mot Russland og Kina.

Ifølge Macron utgjør Russland spesifikt en trussel mot Europa med sin «grenseløse oppførsel». De siste ukene har den franske presidenten drevet en propagandakampanje for å få moralsk støtte for å sende soldater til Ukraina. Så langt har imidlertid interessen for dette i Europa og USA vært liten. Samtidig har Russland varslet at eventuelle franske soldater i Ukraina vil bli sett på som fiender og prioriterte mål for angrep.