Hjem Nyheter Macron vil kriminalisere antisionisme og kritikk av Israel

Macron vil kriminalisere antisionisme og kritikk av Israel

FRANKRIKE Frankrikes president Emmanuel Macron vil at antisionisme skal likestilles med antisemittisme, og dermed gjøre kritikk av Israel ulovlig i landet.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron.

På onsdag talte Frankrikes president Emmanuel Macron for The Representative Council of French Jewish Institutions (Crif) og annonserte at Frankrike skal «definere antisionisme som en moderne form av antisemittisme».

Etter den siste tidens hendelser i landet, med antijødiske slagord og kludder i sammenheng med De gule vestenes demonstrasjoner og med vandaliseringen av en jødisk kirkegård i Strasbourg, søker den franske regjeringen nye veier for å stoppe fiendtlighetene mot landets jødiske befolkning, den største i Europa.

Så sent som på mandag sa den franske presidenten at han ikke ville kriminalisere kritikk av staten Israel, etter at flere jurister i landet hadde foreslått at uttrykk for antisionisme skulle gjøres straffbart. Åpenbart har noe eller noen fått presidenten på andre tanker.

Macron mener nå at en kriminalisering av antisionisme harmoniserer veldig bra med definisjonen av antisemittisme som The International Holocaust Remembrance Alliance’s (IHRA) har bestemt:

Antisemittisme er en bestemt oppfatning om jøder, som kan uttrykkes som hat mot jøder … og som kan inneholde kritikk av staten Israel, hvis man betrakter den som et jødisk kollektiv.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu var rask til å ønske den nye foreslåtte definisjonen velkommen, hvilket ytterligere satt fyr på den allerede opphetede debatten om det ikke går å kritisere Israel og uttrykke antisionisme uten å automatisk være antisemitt.

Et parlamentsmedlem og partikamerat til Macron, Sylvain Maillard, gikk ut og dempet forslaget med ordene: «Å fornekte staten Israels rett til å eksistere må bli en straffbar handling. Men man må selvfølgelig ha rett til å si at man ikke liker den israelske regjeringens politikk».

Politiske kommentatorer er dog ganske enige om at en kriminalisering av antisionisme ikke kommer til å løse eller engang forandre situasjonen i Frankrike. Spørsmålet er om regjeringen våger grave dypere etter de underliggende årsakene til problemene.