Hjem Nyheter Madagaskar vil kastrere straffedømte pedofile

Madagaskar vil kastrere straffedømte pedofile

AFRIKA Det madagassiske parlamentet har vedtatt en lov som kraftig øker straffene for voldtekt av barn. Livsvarig fengsel pluss kirurgisk eller kjemisk kastrering venter nå pedofile.

Flagg og seierstegn på Madagaskar.
Grafik: PxHere (CC0)

Nylig vedtok Madagaskars parlament et nytt lovforslag som kraftig øker straffen for voldtekt av barn. Dette kommer etter at den afrikanske øynasjonen den siste tiden har sett en økning i seksualforbrytelser mot mindreårige.

Ifølge lovforslaget, som nå bare må godkjennes av høyesterett og president Andry Rajoelina, vil voldtekt av et barn kunne straffes med opptil livsvarig fengsel. I tillegg skal voldtektsmenn kunne dømmes til kastrering, både kjemisk og kirurgisk.

For de som er dømt for voldtekt av et barn under 10 år, skal kirurgisk kastrering alltid foreslås, ifølge lovforslaget, mens både kirurgisk og kjemisk kastrering kan brukes hvis offeret er mellom 10 og 13 år. For voldtekt av barn mellom 13 og 17 år vil kjemisk kastrering være standard.

– Vi ønsker å beskytte barna mye mer. Jo yngre barnet er, desto strengere blir straffen, sier Madagaskars justisminister Landy Mbolatiana Randriamanantenasoa.

Amnesty International har kritisert lovforslaget og avvist det som «umenneskelig og nedverdigende behandling» og i strid med Madagaskars grunnlov. Ifølge Nciko wa Nciko, Amnesty Internationals talsperson i landet, kan kastrering også være problematisk hvis noen uskyldige blir dømt og deretter rehabilitert.

Men justisministeren er ikke enig i kritikken.

– Madagaskar er et suverent land som har rett til å endre sine lover i henhold til rådende omstendigheter og i folks generelle interesse. Dagens lovgivning har ikke vært tilstrekkelig til å avskrekke gjerningsmennene bak disse forbrytelsene, sier Randriamanantenasoa.