Hjem Nyheter Globalt Makten over gullprisen nå helt i storbankers hender

Makten over gullprisen nå helt i storbankers hender

BANKVELDET Forskning viser at storbanker under koronakrisen har klart å få ned gullprisen ved å manipulere markedet på en ulovlig måte. Nå venter tiltale for JP Morgan.

Illustrasjonsbilde. Chase Tower i Phoenix, Arizona.

Forskere ved Universitetet i Sussex hevder at storbanker har utnyttet koronakrisen til å manipulere ned prisen på gull og andre edelmetaller på den amerikanske råvarebørsen Comex. Studiens resultat tyder på at gull dermed har mistet sin rolle som et stabilt og sikkert kort ved kriser.

Forskerne så at visse enkelte transaksjoner innen terminhandelen på den amerikanske råvarebørsen var så store at de alene forårsaket en senkning av gullprisen, og de oppdaget et mønster hvor aktører manipulerte markedet på en ulovlig måte. Også kryptovalutaen Bitcoin skal ha blitt utsatt for samme type manipulasjon.

– Når penger flyter ut fra aksjemarkedet skulle man jo kunne forvente seg at etterspørselen øker på gull og Bitcoin. Men denne gangen har de sikre tilfluktsstedene opptrådt helt annerledes. Gull og Bitcoin har falt sammen med det amerikanske aksjemarkedet, sier professor Carol Alexander ved University of Sussex Business School og fortsetter:

– Da S&P 500 krasjet i mars 2020 hadde gullet sin verste uke på åtte år, når det skulle ha hatt sin beste. Dette på grunn av massiv blankingsalg av Comex gullterminer. Vi bevitner en manipulasjon av finansmarkedet som nå skjer i en utstrekning og med en frekvens som tidligere har vært uvanlig.

Fire sjefer ved banken JP Morgan ble i høst tiltalt for ulovlig manipulasjon av gullprisen. Bloomberg kalte i sammenheng med dette bankens edelmetallavdeling for «en kriminell organisasjon».

Noen måneder senere oppga samme avis at det amerikanske justisdepartementet foruten de fire sjefene også tiltaler JP Morgan. Banken anklages for å på flere av sine største handelskontor ha manipulert prisen på edelmetaller til åpenbar fordel for noen av bankens egne kunder.

Den svenske forvalteren Eric Strand hevder at ettersom de amerikanske storbankene i vinter klarte å få ned gullprisen, ved å bruke Comex terminkontrakt for å selge og kjøpe tilbake lånte aksjer, må de nå også manipulere ned prisen på papirgull.

– De har satt seg i en prekær situasjon og gjør alt for å kunne kjøpe tilbake disse posisjonene uten tap, oppgir han til Realtid.

Les også:
To israelske jøder arrestert i den største gullsmugling-operasjonen i Japans historie
Italia vil ta gullet sitt tilbake fra den EU-styrte sentralbanken
Italias regjering: «Gullreserven tilhører folket – ikke bankierene»
BRICS planlegger separat gullhandelsystem