Hjem Historie Dagens historiske Malcolm X

Malcolm X

1

HISTORIE Den 19. mai 1925 ble den svarte nasjonalisten og Nation of Islam-lederen Malcolm X født. Da Malcolm X var antihvit hylles han ofte av etablissementet, men hva som ikke alltid fremkommer er at han også var imot jødene og flerkultur.

640px-malcolm-x

Malcolm X ble født den 19. mai 1925 som Malcolm Little. Han var sønnen til Earl Little og hans kone Louise Little som hadde av blandet opphav (hennes far var hvit og moren var svart). Faren til Malcolm Little, Earl Little, var aktiv i organisasjonen Universal Black Improvement Association som var ledet av Marcus Garvey. I 1931 ble faren overkjørt av et tog og døde, en hendelse som noen mente at Black Legion (en Ku Klux Klan-liknende organisasjon) stod bak.

I 1943 flyttet Malcolm Little til Harlem i New York. Der ble han, som han selv erkjenner, innblandet i narkotikahandel, ulovlig gambling, utpressing, ran og prostitusjon. I 1946 ble han for blant annet innbrudd dømt til fengsel i åtte til ti år. Tiden i fengselet ble et vendepunkt for Malcolm Little. Om denne tiden har han selv skrevet følgende i sin selvbiografi:

Men det var det beste som noensinne hadde hendt meg, for det var i fengselet at jeg først hørte Elijah Muhammads lære. Hans lære var det som vendte meg rundt. Første gangen jeg hørte Elijah Muhammads påstand «den hvite mannen er djevelen» sa det bare klikk.

I 1952 ble Malcolm Little sluppet ut fra fengselet og søkte da opp Elijah Muhammad, lederen for organisasjonen Nation of Islam. Malcolm Little ble senere med i Nation of Islam og ble med tiden en ledende representant for organisasjonen. Han byttet også navn til Malcolm X. At Malcolm tok X som sitt nye etternavn var en måte for ham å viste at han forkastet sitt slavenavn, men samtidig manglet et afrikansk navn.

Nation of Islam er en organisasjon for svarte i USA som blant annet mener at den hvite rasen er en rase av djevler. Organisasjonen tror også at hvite ble skapt av svarte forskere i et mislykket avlsforsøk. Malcolm X har selv også hevdet ting som at Beethoven egentlig ikke var hvit, men svart.

The_Nation_of_Islam_The_Secret_Relationship_between_Blacks_and_Jews_Volume_2-230x369

I motsetning til andre svarte organisasjoner i USA, som NAACP, har Nation of Islam en historie av jødekritikk. Nation of Islam var en av de første organisasjonene som innså at den svarte borgerrettsbevegelsen var skapt av jøder for deres egne formål, og skapte et ramaskrik da de publiserte boken «The Secret Relationships Between Blacks And Jews». Boken avslørte at det var jøder som lå bak den transatlantiske slavehandelen (slaveriet) og ikke hvite.

Den jødiske ledelsen i den svarte borgerrettsbevegelsen var mål for kritikk også i Malcolm X’ levetid. Malcolm X var enig i at jøder var overrepresentert i den svarte borgerrettsbevegelsen, men at jødene hadde skaffet seg disse posisjonene for å rette de hvites oppmerksomhet bort fra dem selv. Malcolm X skrev i sin selvbiografi:

Alt jeg hadde imot jødene var at så mange av dem faktisk var hyklere i sine påstander om å være venner av den amerikanske svarte mannen […] Samtidig visste jeg at jødene spilte disse rollene av en veldig strategisk anledning. Jo flere fordommer i Amerika som kunne legges på negeren, desto mindre hvite fordommer mot jødene.

Men Malcolm X mente ikke bare at jødene handlet defensivt, men at de også bevisst utnyttet de svarte: «I hver eneste svarte ghetto eier jødene de store bedriftene. Hver kveld går eierne av disse bedriftene hjem med det svarte lokalsamfunnets penger, hvilket bidrar til å holde ghettoen fattig.» Malcolm X kom til følgende konklusjon: «Jeg bryr meg ikke om en jødes yrke, om det handler om å være lege, kjøpmann, husmor, student eller hva som helst. I første omgang tenker han eller hun jødisk.»

Som en parentes kan det også nevnes at Nation of Islams nåværende leder, Louis Farrakhan, har beskrevet jødedommen som en «rennesteinsreligion» og har kalt jødiske godseiere for «blodsugere».

Samtidig som Malcolm X betraktet hvite som en ond rase hadde han en viss respekt for hvite nasjonalister og nasjonalsosialister som George Lincoln Rockwell. I et intervju med Playboy sa Malcolm X: «Verwoerd en en hederlig hvit mann. Det er også Barnett, Eastland og Rockwell. De vil bevare hvite mennesker hvite; vi vil bevare svarte mennesker svarte.» Malcolm X og Nation of Islam forfektet også separatisme og ville at flere av USAs delstater skulle gis til de svarte som da skulle kunne leve separert fra de hvite folkene.

Den nasjonalsosialistiske lederen George Lincoln Rockwell (i midten) på et møte med Nation of Islam.

Da Malcolm X ble med i Nation of Islam i 1952 hadde organisasjonen 500 medlemmer. I 1963 hadde den 30 000 medlemmer – en økning som i stor grad tilskrives Malcolm X som ved siden av Elijah Muhammad var den mest innflytelsesrike personen i organisasjonen. Malcolm X ble med tiden mer og mer kjent og syntes ofte i media, noe som skapte sjalusi innad i Nation of Islam. I 1964 brøt Malcolm X med Nation of Islam og stiftet i stedet sin egen liknende organisasjon. Bare ett år senere ble Malcolm X skutt av medlemmer fra Nation of Islam og døde i en alder av 39 år.

Martin Luther King og Malcolm X. Martin Luther King forfektet, i motsetning til Malcolm X, assimilasjon i stedet for separasjon og hadde tettere samarbeid med jøder.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
trackback
1 år siden

[…] LES OGSÅ: Historien om Malcolm X […]