Hjem Nyheter Utenriks Manager: Afrikanske og nordiske fotballspillere er ulike

Manager: Afrikanske og nordiske fotballspillere er ulike

UTENRIKS: Lederen for en fransk toppklubb høster kritikk etter å ha beskrevet kvaliteter til henholdsvis afrikanske og nordiske fotballspillere.

Lilian Thuram
Lilian Thuram

Manager for den franske fotballklubben Bordeaux, Willy Sagnol, ble i en fransk avis nylig sitert på følgende:

Fordelen med en typisk afrikansk spiller, er at han i utgangspunktet er billig, klar til å kjempe hardt, og at han er kraftfull ute på banen. Men fotball er mer enn det. Fotball handler om teknikk, intelligens og disiplin. Og de nordiske spillerne er også bra. De har en bra mentalitet.

Fransk SOS Rasisme sier i sakens anledning at de fordømmer kommentarer som har et utpreget rasistisk slør over seg.

Tidligere fotballspiller Lilian Thuram kommenterer Sagnols utsagn slik:

Det er uheldig å se at han snakker som om alle afrikanske spillere mangler én spesiell kvalitet. Folk blir puttet i bås basert på opphavet deres. Utspillet er overraskende, for han har ikke sagt noe slikt før. Dessverre har folk fra Afrika alltid opplevd at andre er forutinntatte.

Det er ikke første gang Lilian Thuram engasjerer seg i rasespørsmål. Tidligere har han tatt parti for innvandrere under innvandreropptøyene i Frankrike i 2005. I 2006 inviterte han 80 utviste innvandrere til en fotballkamp mellom Frankrike og Italia. I 2011 var han kurator for en utstilling som rettet et kritisk blikk på at man i Europa før har vist frem folk fra andre deler av verden.

Thuram har også støttet å gjøre ekteskap mellom personer av samme kjønn lovlig samt støttet å tillate at likekjønnede par kan adoptere barn.

Kilder:
Fransk fotballbråk etter utspill om afrikanske spillere
Lilian Thuram